REVIEWBose

Alleen geluid

Theo Vermeulen | 02 januari 2012 | Fotografie Fabrikant | Bose

Het systeem kan ook als een volledige audioweergave installatie worden ingesteld. Een iPod- of iPhonedock wordt standaard meegeleverd. Gewoon de iPod of iPhone inklikken en het apparaatje wordt herkend. Op het scherm wordt de bron aangegeven: iPod of iPhone. Het gehele menu van het apparaatje verschijnt op het scherm, nu is het gewoon een kwestie van het aanklikken middels de afstandsbediening, om het gewenste nummer te kiezen. Een concert van Paul Simon bijvoorbeeld, een stereo-opname. Via het Bose Videostage decoderingssysteem wordt een zo ruimtelijk mogelijk geluidsbeeld gecreëerd.

Dus er wordt een dimensie toegevoegd aan stereo, en dat is goed te horen. In positieve zin dan wel. De zanger staat duidelijk in het midden en de begeleidende muzikanten om hem heen in een halve cirkel. Het is als of je er tussen zit… En hoe zit het met een groot orkest? Daar werkt het Videostage decoderingssysteem ook heel goed, je wordt als het ware omringd door het geluid en dat heeft een hoog realistisch gehalte. Duidelijk zijn de verschillende instrumentgroepen waarneembaar en van vervorming is geen enkele sprake.

Via de losse bedieningsconsole kunnen verschillende bronnen worden aangesloten zoals een Blu-ray-, dvd-, cd-speler en camcorder. Aan de voorkant van de console bevindt zich tevens nog een USB en HDMI ingang. De USB ingang kan naast het updaten van de software in het VideoWave-systeem worden gebruikt om foto’s op het LCD-scherm te bekijken. Als er een bron wordt aangesloten dan wordt het meteen herkend door het systeem en dat is weer te zien op het scherm. Om eventueel stroom te besparen kan tijdens de audio-functie het beeld volledig worden uitgeschakeld.

Bedieningsgemak
Verschillende bronnen kunnen dus worden aangesloten. En elke bron heeft een eigen afstandsbediening. Veel mensen vinden al die afstandbedieningen op tafel lastig. Daar heeft Bose wat aan gedaan: de ontwikkeling van de Clickpad afstandsbediening. Klein van formaat en héél overzichtelijk: bevat alleen knoppen voor de meest gebruikte functies zoals in- en uitschakelen, zenders wijzigen, volume aanpassen en bronnen selecteren. De Clickpad neemt de taken over van de afstandbedieningen van de bronnen die zijn aangesloten op het VideoWave systeem. Gebruikers hoeven het Clickpad alleen maar aan te raken om de bediening voor de inhoud die wordt afgespeeld, weer te geven op het scherm zonder het beeld te verstoren. Wanneer de duim over het clickpad wordt bewogen, worden de verschillende opdrachten gemarkeerd. De gebruiker kan de gewenste opdracht selecteren door met een duim op het Clickpad te drukken - ofwel te klikken - waarna het VideoWave systeem direct reageert.

De afstandsbediening werkt met RF-technologie. Hierdoor hoeft de afstandsbediening niet te worden gericht en kunnen alle apparaten die ermee worden wijzibediend uit het zicht worden geplaatst. Heel bijzonder, het is een nieuwe manier van bedienen die heel snel went en eigenlijk vanzelf de weg wijst.

Conclusie
Het systeem heeft een afneembare voet maar kan ook aan de muur worden gemonteerd met daarvoor los verkrijgbare gestandaardiseerde muurbeugels van derden. Vanwege het ingebouwde luidsprekersysteem is de televisie iets dikker dan de meest gangbare platte televisies, echter als het scherm is opgehangen aan de muur is dat nauwelijks te zien. De meegeleverde bedieningsconsole is modern van vormgeving en met slechts één kabeltje aangesloten op de televisie. De televisie laat zich in akoestische zin makkelijk op elke plek in de huiskamer plaatsen, het ADAPTiQ audiocalibratiesysteem zorgt ervoor dat het geluid nagenoeg overal in de luisterruimte optimaal klinkt. De Clickpad afstandsbediening is van een nieuw doordacht concept dat we nog niet zijn tegengekomen. Veelzijdig en uiterst eenvoudig te bedienen.

Dit video entertainment systeem is zowel geschikt voor video- als audiotoepassingen zonder dat er een luidspreker in de kamer staat, dus ook geen kabels. En dat is een belevenis op zich…

Moeilijk aan te sluiten en in te stellen?
Geenszins. De geautoriseerde Bosedealer brengt hem thuis, installeert hem, ook de bronnen, en stelt hem verder in, waarbij ADAPTiQ wordt uitgevoerd. Kan het nog makkelijker?

De adviesprijs bedraagt € 4.999,-. Bedenk daarbij dat je eigenlijk drie systemen in één koopt: een plat 46 inch HD-scherm, een videoswitching console (waarop zes bronnen in HDMI kunnen worden aangesloten) met iPod dock en een volledige geïntegreerde audio-installatie. Externe luidsprekers, een aparte basmodule en bijbehorende kabels zijn niet nodig…

HiFi.nl schreef ook een recensie van de VideoWave.


EDITORS' CHOICE