REVIEWNaim Audio

Stap 1 De Flat Cap XS

De FlatCap XS mag van acquit af. Hij is even breed en hoog als de Nait XS, en samen vormen ze een fraai geheel. Voor de duidelijkheid: de Naim voedingen werken met de voortrap in de versterker, de (interne of externe) eindtrap houdt zijn eigen voeding. Dat is een belangrijk gegeven, aangezien vaak gedacht wordt dat meer voeding voor de eindtrap het geluid zal verbeteren, terwijl Naim juist van mening is dat het signaal veel eerder in de schakeling al moet worden opgewaardeerd.

Het eerste dat ons opvalt is dat het geluid, bij de onveranderde volumestand, wat luider lijkt te klinken. Ook is de klank een stuk guller, met meer ruimtelijkheid en een grotere ritmische samenhang. Het aanslaan van de snaren op Forcione’s gitaar klinkt dynamischer en er is meer detail. In de lage tonen is het trillen van de snaar beter te horen en het uitsterven van de klank is langer te volgen. Marc maakte ook nog de aantekening dat de gitaar meer ‘kast’ krijgt.

Stap 2, De HiCap

De HiCap is wat hoger en slechts half zo breed als de Nait XS, en bevat een aanzienlijk zwaardere trafo. We luisteren weer naar dezelfde tracks. De verbetering die de HiCap brengt ten opzichte van de FlatCap is groot, maar de uitwerking is anders. De controle in het laag en de detaillering nemen nogmaals toe, maar er komt ook een bepaalde rust en autoriteit in het geluid, zonder dat de dynamiek en levendigheid minder worden. Ook wordt het geluidsbeeld een stukje breder.

Stap 3, SuperNait

Dan is het de beurt aan een ‘kale’ SuperNait, die in het assortiment van Naim de beste geïntegreerde versterker is, waarvan het voorversterkergedeelte is gebaseerd op de NAC 282 en de eindversterker is afgeleid van de NAP 250. Dat levert een krachtiger geluid op dat weliswaar minder verfijnd is dan dat van de Naim XS met HiCap, maar qua levendigheid en dynamiek toch met de punten gaat lopen.

Holly Cole werd volgens Marc fraaier en beter omlijnd weergegeven, maar vooral ook hoger in het geluidsbeeld. Max vond de weergave juist wat minder driedimensionaal, maar vond dat de toegenomen speelvreugde hiervoor ruimschoots compenseerde.

Stap 4, SuperNait + HiCap

Tot nu toe was elke stap een verbetering, en dan vraag je je af of dit vol te houden is en waar het verhaal gaat eindigen. En toch brengt de toevoeging van de HiCap op de SuperNait weer een grote verbetering. Het beeld groeit weer een stukje in alle richtingen, en streeft nu duidelijk de combinatie Nait XS met HiCap voorbij. In autoriteit en rust wordt een flinke stap gezet, en we zijn het er over eens dat de stem van Holly Cole een stuk zwoeler is geworden. De brushes ritselen gedefinieerder over de trommelvellen, en de klank van de piano is levendiger en neutraler geworden.

MERK

EDITORS' CHOICE