REVIEWWharfedale

Overnamepunt en gebruik

Satelliet/subwoofer systemen zoals deze maken gebruik van het gegeven dat je lage tonen in een stereo of surroundsysteem uitstekend door één centrale woofer kan weergeven. Dat komt omdat het menselijk gehoor bij lage tonen minder goed kan vaststellen of het geluid van de linker of de rechter luidspreker afkomstig is. Het combineren van de lage tonen weergever in één kast is dus mogelijk maar er is een kanttekening. Dit principe werkt alleen goed bij frequentie onder de 120-150Hz. Daarbij is de plaatsing van de satellietluidsprekers ten opzichte van de subwoofer wel belangrijk om een homogeen stereobeeld te behouden. De subwoofer zomaar wegmoffelen achter de bank zou dus wel eens een heel vreemd effect kunnen geven.

Volgens de specificaties van Wharfedale zit het overnamepunt tussen de satellieten en de subwoofer in dit systeem ongeveer net op de rand van de bovenstaande regel waardoor een zorgvuldige plaatsing van zowel de sub als de satellieten heel belangrijk is. Ook een juiste inregeling van zowel de sub als de versterker draagt daar aan bij maar dat spreekt uiteraard voor zich.

Gebruik
De luidsprekers zijn super zorgvuldig verpakt en dat is terecht want het zou zonde zijn als de fraaie hoogglans lak beschadigd zou raken. De satellieten voelen zoals ik al zei solide aan en een simpele kloptest op de buitenklant van de kast leert dat er een mooie akoestische dode constructie is gecreëerd. De luidsprekeraansluitingen op de speakers zijn opvallend groot voor de kleine satellieten en laten ook het gebruik van dikke luidsprekeraders toe. Je kunt hier zowel losse kabeleinden als spades en eventueel zelfscompacte banaanstekers in kwijt.

Wharfedale levert standaard geen montagebeugels bij het systeem maar die zijn optioneel wel leverbaar. Op de luidspreker zelf zit overigens een eenvoudige ophanghaak zodat de luidspreker direct aan de muur gehangen kan worden. Door het gebruik van een gesloten systeem kunnen de satellieten en de center heel goed aan een wand of in een hoek worden geplaatst. Bij een basreflex poort aan de achterzijde is een dergelijke plaatsing altijd af te raden vanwege problemen met reflecties in het laag. Doordat de DX-1 geen basreflex poort heeft, kan hij heel goed in een hoek worden geplaatst waardoor je iets meer laag (tot zo’n 6dB) krijgt. In dit geval kan dat gunstig uitpakken omdat het lage tonen bereik van de DX-1 vrij scherp is gekozen. In de handleiding besteedt Wharfedale opvallend veel aandacht aan het plaatsen van de luidsprekers. Ook de officiële Dolby Surround wordt in de manual uit de doeken gedaan en dat is altijd een goed uitgangspunt voor een mooi resultaat.

MERK

EDITORS' CHOICE