REVIEWNaim Audio

Functioneel design

Marc Brekelmans | 16 januari 2012 | Naim Audio

De SuperUniti heeft redelijk standaard buitenmaten: hij is 43cm breed, 31,5cm diep en net geen 9cm hoog. Ondanks zijn bescheiden afmetingen weet hij de weegschaal wel naar naar 13 kilogram uit te laten slaan. De kast heeft de inmiddels bekende geborstelde en zwart geanodiseerde afwerking, en het geheel oogt oerdegelijk. Centraal op het front pronkt het groen-verlichte NAIM-logo - waarmee het geluid van de SuperUniti ook ge-‘mute’ kan worden - met links daarvan de grote volumeknop, een USB-ingang die ook een aangesloten iPod kan opladen, een aansluitingen voor een hoofdtelefoon en een 3,5mm mini-jack ingang die dubbelt als optische input voor Apple apparaten.

De analoge volumeregeling wordt digitaal gestuurd, waardoor de geluidssterkte ook met de n-Stream App is te regelen. Aan de rechterzijde zien we een groot en redelijk goed afleesbaar display met daarnaast een negental druktoetsen voor de bediening van de basisfuncties. Die druktoetsen voelen lekker aan - ja, echt! - en bieden precies de juiste weerstand. Dat zijn wat ons betreft de details die je echt het gevoel geven dat je een bijzonder apparaat gekocht hebt.

Aan de achterzijde vind je nog een paar van die typische Naim-slimmigheden. Alle ingangen zijn zwevend opgehangen en kunnen dus enigszins met de vingers op-en-neer bewogen worden. Dit om trillingen te elimineren. Nog een eigenaardigheid waar je terdege rekening mee moet houden: Naim versterkers accepteren uitsluitend luidsprekerkabels die afgewerkt zijn met banaanstekkers! Verder zien we nog een coaxiale digitale uitgang en een subwoofer uitgang.

Naast de eerder genoemde digitale ingangen beschikt de SuperUniti ook nog over drie analoge ingangen, waarvan er twee met ‘normale’ RCA’s zijn afgewerkt en één met een voor Naim typische - en te prefereren - DIN-aansluiting (helaas zonder voedingssignaal voor een Naim phono-voorversterker). Analoog-uit gaat via DIN of RCA.

De gezinssituatie
De SuperUniti wordt met AudioQuest CV-4 luidsprekerkabels single-wired aangesloten op PMC luidsprekers. En...dat is het eigenlijk. Alle benodigde bronnen zitten namelijk in de SuperUniti. Wel moet er nog even een antenne voor FM en DAB op de achterzijde geschroefd worden en steken we nog een CAT5 kabel in de netwerk-aansluiting. Via de toetsen op het frontpaneel maken we verbinding met de NAS en op de iPad installeren we de gratis te downloaden n-Stream App. Mensen zonder iPad of smartphone hoeven trouwens niet te wanhopen: de bediening via het front van de SuperUniti werkt gewoon goed. Maar de n-Stream App kan door het (veel) grotere display ook cover-art etc. tonen, waardoor het doorzoeken van grote muziekcollecties net wat fijner verloopt. Binnen enkele minuten kunnen we met de n-Stream App op de iPad muziek vanaf de in het netwerk aanwezige Synology NAS afspelen.

Via de ‘input’ toets op het front van de SuperUniti ontdekken we nog een geweldige service van Naim. Onder de noemer iRadio heeft Naim een aantal internetradio-stations geplaatst met een bijzondere geluidskwaliteit. Hieronder ‘onze’ zender AVRO klassiek, een aantal zenders van de BBC en - ons favoriete internetradio-station - Radio Paradise die exclusief voor Naim eigenaren in een 320kbps resolutie is te ontvangen. Mocht je liever naar FM of DAB-radio luisteren - in ons kantoor is helaas geen DAB ontvangst - dan kan dat natuurlijk ook.

MERK

EDITORS' CHOICE