REVIEW

Luisteren en concluderen

Max Delissen | 31 december 2011 | Fotografie Max Delissen

Aan de bovenkant van de afspeelunit zitten alle (verlichte) bedieningsknoppen, alsmede de iPod dock, USB-ingang (alleen geschikt voor mp3 en WMA bestanden jammer genoeg), en de slot-loading cd-speler. Verrassend is dat de iPod dock niet het analoge signaal uit de speler gebruikt, maar het digitale signaal pakt en dat met de eigen D/A converter omzet naar een aanzienlijk beter klinkend resultaat. De meegeleverde afstandsbediening kan alle functies bedienen, inclusief die van de op de dock geplaatste iPod. Als laatste detail moet ik de IntelliAlarm functie noemen. Als de Restio als wekker wordt gebruikt worden in het begin de hoge tonen uit het signaal weggefilterd, en terwijl de muziek zachtjes luider wordt tot het ingestelde niveau wordt ook het volledige frequentiespectrum langzaam hersteld. Briljant! Zo is het echt lekker ontspannen wakker worden...

Luisteren
Laat ik voorop stellen dat de Restio niet bedoeld is als vervanging van een uit losse componenten opgebouwd audiosysteem. Stereo krijg je nu eenmaal door twee luidsprekers op een bepaalde afstand van elkaar te plaatsen. Hoe goed je ook met digitale signaalbewerking bent, het is en blijft een andere luisterervaring. Dat gezegd hebbende kan ik alleen maar vervolgen met de constatering dat de Restio verdraaid lekker klinkt! 

De soundtrack van American Beauty komt heerlijk losjes de kamer in, met geloofwaardig laag, zowaar een aardig stuk ruimtelijkheid, en voldoende detail en neutraliteit om al snel de techniek de techniek te laten en gewoon te genieten van de muziek. Okee, het geluid heeft niet het laatste woord in resolutie, en als je zou willen is er misschien best wat aan te merken op het zweempje kleuring op stemmen dat in het lage middengebied te horen is, maar dat mag - letterlijk - de pret niet drukken.

Ritmisch is de Restio ook sterk, wat zich voortdurend uit in de neiging om mee te swingen. Als ik - in het kader van: ‘het zal mij benieuwen’ - de loodzware elektronische hardrock van Nerve draai (een oud project van Tom Holkenborg, alias Junkie XL) blijkt niet alleen dat de Restio meer dan voldoende vermogen onder de motorkap heeft, maar dat ik tevens de onweerstaanbare aandrang voel om de luchtgitaar weer eens ter hand te nemen. Ook klassiek en akoestische jazz worden door de Restio op een prettige, ontspannen en gebalanceerde manier weergegeven. Een knappe prestatie.

Conclusie
Voor de 599 euro die de Restio moet kosten krijg je heel wat. Een fraai designobject dat je kan ophangen of neerzetten, dat multifunctioneel is en dat bovendien ontworpen is om aardig wat allround muzikaal plezier te schenken. Misschien niet voor de rechtgeaarde audiofiel, maar wel voor de designgevoelige muziekliefhebber die op zoek is naar een elegante alles-in-1 oplossing. Aanbevolen derhalve!


EDITORS' CHOICE