REVIEWBlackNoise

Niet alleen oppervlakkig mooi

Marc Brekelmans | 25 januari 2012 | BlackNoise

Het licht geschuurde grijs-blauwe aluminium is aan de bovenzijde voorzien van een ingefreesd en van zwarte lak voorzien BlackNoise logo. De op het verdeelblok gemonteerde hoogglans-zwarte stopcontacten accepteren meerdere stekkerformaten, waaronder de tweepolige US-stekker en de standaard Europese Schuko. Maar het meest opvallend is eigenlijk het bescheiden formaat van de Eight: slechts 10(b) x 4(h) x 32(l) centimeter. Als je met minder dan drie of vijf stopcontacten toekunt wordt de breedte zelfs gehalveerd.

Maar zoals het Engelse spreekwoord luidt: Beauty is only skin deep. Voor hifi-toepassingen is de binnenzijde veel belangrijker. Maar ook daar is gelukkig de nodige zorg en aandacht aan besteed. Ieder afzonderlijk stopcontact wordt verbonden met drie draden: fase, nul en aarde. Vanuit ieder stopcontact lopen deze drie draden naar een centraal punt bij de IEC-ingang van het stekkerblok (een zogeheten sterbedrading), waardoor volgens de fabrikant de onderlinge beïnvloeding tussen de stopcontacten geminimaliseerd wordt. De gehele bedrading van de Eight volgt overigens de standaard-conventie voor het aansluiten van de fase. Het met een ‘D’ gemarkeerde gaatje van het stopcontact is bij een correcte aansluiting de stroomvoerende kant.

De BlackNoise Eight is een ongefilterd stekkerblok, maar heeft wel een bijzondere overspanningsbeveiliging. Deze beveiliging werkt namelijk niet alleen tussen de fase en de nul - zoals gebruikelijk - maar ook tussen de nul en de aarde en tussen de fase en de aarde. De aluminium behuizing beschermt bovendien de gevoelige binnenzijde tegen EMI en RFI. Mocht je tijdens langere periodes van afwezigheid graag het complete stekkerblok uit kunnen schakelen, dan kan de Eight tegen meerprijs worden voorzien van een tuimelschakelaar.


EDITORS' CHOICE