Instellen en gebruik

Door de vrij toe te wijzen ingangen moet je in eerste instantie wel even aan de slag om de AVR365 en de aangesloten apparatuur goed op elkaar af te stemmen. De hulp van het fraaie on-screen display (alleen via HDMI) is daarbij een prettige bijkomstigheid. De menustructuur is logisch en overzichtelijk maar wel vrij traag. Je geduld wordt hier soms wel erg op de proef gesteld. Alle instellingen worden overigens ook in het display van de AVR365 weergegeven en als je enigszins bekend bent met het apparaat dan heb je het grote beeldscherm helemaal niet meer nodig. Vooral als je allen naar muziek luistert, is dat een prettige eigenschap van de AVR365.

De grote afstandsbediening is qua ergonomie wat mij betreft mislukt. Hij ligt door zijn hoekige vorm niet matig in de hand maar de plaatsing van veel gebruikte knoppen is ook onhandig. In de doos zit echter ook nog een tweede, kleinere afstandsbediening die eigenlijk is bedoeld voor gebruik in een tweede zone. Deze tweede remote ligt veel beter in de hand en biedt nog steeds genoeg voorzieningen voor het dagelijkse gebruik.

Na het configureren van de ingangen volgt het inregelen van de luidsprekeruitgangen en daarvoor heeft Harman het EzSet systeem ingebouwd. Dit automatische inregelsysteem met meetmicrofoon is simpel en effectief en werkt behoorlijk goed. Toch raad ik mensen altijd aan niet volledig op zo’n automatisch inregelsysteem te vertrouwen en ook gewoon de eigen oren te gebruiken. De inregelresultaten van de EzSet procedure zijn behoorlijk goed en ook goed te reproduceren bij veelvoudig herhalen. Bij mijn handmatige controle en analyse maakt hij desondanks wel consequent de fout de afmetingen van mijn achterluidsprekers anders te definiëren dan ze in werkelijkheid zijn. Ik gebruik namelijk vijf exact dezelfde luidsprekerts. Daarnaast merkte ik dat de inregeling van de sub wat aan de zware kant was, maar dat is een onhebbelijkheid die ik vaker bij dit soort automatische inregelsystemen heb gehoord en is dus niet echt een onhebbelijkheid van de AVR365. Nogmaals, het EzSet systeem functioneert prima maar schroom niet om uiteindelijk uw eigen oren te gebruiken en met de hand de instellingen aan te passen voor het beste resultaat.

Voor het dagelijkse gebruik is de AVR365 simpel en duidelijk en heb je het on-screen display dus zelden nodig. Het display op de AVR365 zelf is vaak al meer dan voldoende. Alleen bij het selecteren van nieuwe zenders via internet of het selecteren van tracks voor de mediaspeler van het netwerk is een TV wel een stuk handiger. De menu’s voor de internetradio en mediaspeler zijn logisch en simpel maar wel erg traag. Enige versnelling na een firmware updat zou zeer welkom zijn. Zo’n firmware update is overigens eenvoudig uit te voeren via de USB-ingang op de voorzijde.


EDITORS' CHOICE