REVIEWNAD

Uitgebreide mogelijkheden

René van Es | 09 februari 2012 | Fotografie Fabrikant | NAD

De DD HDMI-1 module heeft drie HDMI-ingangen en één HDMI "video pass through"-uitgang. De videoresolutie is 1080p/60 en de audioresolutie is 24/192. Zodra de module in de C 390DD zit, komen de ingangen beschikbaar als bron. De DD AP-1 analoge module heeft een stereo XLR-ingang, een stereo RCA-ingang en een phono-aansluiting. Het analoge signaal laat zich samplen met een resolutie van 24/192. Via het menu zijn voor de diverse ingangen samplewaardes te kiezen tussen 32 kHz en 192 kHz, behalve voor de phono-input, die vreemd genoeg maar tot 48 kHz gaat. Er is keuze tussen een Moving Magnet element met hoge output of een Moving Coil. RIAA-correctie vindt plaats in het digitale deel van de versterker. Waarschijnlijk is het geheel overbodig om te vermelden, dat de C 390DD volledig te besturen is middels de afstandsbediening. Volledig wil zeggen dat ook elke menu-optie vanaf de luisterpositie instelbaar is (bij de M2 is dat bijvoorbeeld niet het geval).

De C390DD op de AV-NU (PHOTO40)

De C 390DD is een versterker is die net zo werkt als elke andere versterker, al doet de C 390DD dat digitaal. Juist de digitale techniek maakt meer mogelijk, zonder afbreuk te doen aan de audio-eigenschappen van het product. De processorkracht is voldoende om het digitale signaal te bewerken met een balansregeling, plus een toonregeling voor hoge en lage tonen. Dan zijn we er nog niet. Eén van de mooiste opties vind ik zelf de ingebouwde room-equalizer, waar ik dankbaar gebruik van maak. Rond 40, 63, 80, 125, 200 en 250 Hz is in een naar keuze smal of breed gebied de geluidsdruk te variëren tussen -12 dB en +4 dB. Daarmee zijn staande golven effectief te onderdrukken. Instellen kan door goed te luisteren naar een bekend stuk muziek waar veel bas in zit, of (zoals ik het ook deed) via een test CD en een handige SPL-meter App op een iPad. Binnenkort zal op de website van NAD een bestand komen waarmee de gebruiker stap voor stap leert hoe de equalisatie toegepast kan worden. Hoewel de neiging snel ontstaat om veel te gaan regelen, moet u dat vooral niet doen.

Een stap van -4 dB in een smal gebied rond 60 Hz en -2 dB rond 240 Hz is voldoende om in mijn situatie de laagweergave aangenaam recht te trekken. Zó netjes recht, dat ik de C 390DD alleen al daarom aan het einde van de recensieperiode node ga missen. Tevens instelbaar zijn de polariteit van het signaal, stereo/mono/reversed, de aanpassing aan de luidsprekers in verband met het hoogfrequent filter aan de uitgang van de versterker, pre-out aan/uit of geschikt maken voor een subwoofer, soft clipping etc. Ik moet zeggen, het gaat handig en snel, waarbij de duidelijke display helpt. Zonder handleiding kon ik alles in een wip in orde krijgen voor mijn opstelling. Nog een paar punten die mogelijk belangrijk voor u zijn: muziek op een USB-stick mag niet hoger gesampled zijn dan 48 kHz en de digitale ingangen (ook HDMI) accepteren alleen PCM-signalen en geen Dolby of DTS. Ook heel belangrijk, de NAD C 390DD levert net als de M2 alleen een maximale prestatie als hij degelijk geaard is via een geaarde wandcontactdoos (of via een losse draad aangesloten op een deugdelijke aarde).

Normaliter ga ik niet zo diep in op alle mogelijkheden van een versterker, maar de C 390DD heeft, zoals u hebt kunnen lezen, een paar unieke mogelijkheden die niet onbenoemd mochten blijven. De opstelling van de C 390DD is eenvoudig gehouden met een Hanze Hifi netsnoer rechtstreeks naar een Supra blok voor de stroomvoorziening. Bronnen zijn een Vyger draaitafel met SME arm en Phase Tech element, dat prima aansluit op de MC-ingang van de DD AP-1 module. Digitaal gebruik ik een RipButler mediaserver die via een Logitech Duet maximaal 24/48 signaal aanlevert op een S/PDIF-ingang. Dezelfde muziekbestanden op een USB-stick zetten werkt handig, maar komt qua kwaliteit niet in de buurt van een muziekserver.

Het aansluiten van een CD-speler via de analoge ingang is niet zinvol (van digitaal naar analoog, naar digitaal, naar analoog) en voor HDMI geldt, dat het audiosignaal van mijn HDMI-bronnen inferieur is aan een hoogwaardig FLAC-bestand. Minder geschikt om de versterker zelf op zijn merites te beoordelen dus. Het volstaat om te zeggen dat het allemaal naar behoren werkt. De luidsprekers zijn een paar PMC GB1i vloerstaanders, verbonden met een Chord luidsprekerkabel. Met mijn eigen M2 bleek al, dat in de praktijk normaliter slechts een platenspeler analoog is aangesloten. De rest van de bronnen is allemaal digitaal, met de hoogste kwaliteit digitale muziek uit de RipButler/Logitech combinatie.

MERK

EDITORS' CHOICE