We zijn hier allemaal echte muziekliefhebbers, en gaan voor niets minder dan het hoogst haalbare", zegt Bryan Long, Vice President Operations bij AudioQuest. "Kabels moeten het originele signaal zo min mogelijk aantasten, en om dat te bereiken gaan we erg ver." "/>
 

HI-VISITAudioQuest

Speciale orders

In Irvine worden, net als in Roosendaal overigens, speciale orders gemaakt. Een van de werknemers bewerkt een zojuist afgemonteerde Redwood luidsprekerkabel met een verfstripper. Bryan merkt mijn verwonderde blik meteen op en verklaart: "de gevlochten buitenmantel van een kabel heeft soms wat losse draadjes. Door de kabel te verwarmen smelten deze draadjes een beetje, en kan de monteur ze daarna simpelweg van de mantel vegen."

Aan een ander werkstation worden pluggen aan een kabel gelast: koudgelast wel te verstaan. De pluggen worden met een speciaal ontwikkelde machine zonder verhitting aan de kabel geklonken, waardoor een perfecte verbinding ontstaat. De verschillende soorten metaal komen door dit proces zo dicht tegen elkaar te liggen dat ze als het ware op moleculair niveau versmelten, wat veel minder problemen oplevert met de overgang van elektronen van het ene metaal naar het andere.

"We worden hier wel eens gek van de hoeveelheid artikelen in ons assortiment: iedere kabel heeft zijn eigen geleider, zijn eigen plug en zijn eigen mantel. Zo komen we uit op zo`n 5000 verschillende artikelnummers," vertelt Bryan. "Voor onze topkabels zoals de WEL Signature (WEL staat voor William E. Low oftewel Bill Low, eigenaar en oprichter van AudioQuest en nog steeds de drijvende kracht achter het merk (zie interview Bill Low), red.) gebruiken we een zeer hoogwaardig 99,9999% puur zilver.

De pluggen van deze kabels worden in een zilverbad gedoopt, waardoor er een dikke laag zilver op de connectoren komt. Daardoor oxideren deze pluggen minder snel en blijven ze hun glanzende uiterlijk behouden. Ook in de andere topkabels gebruiken we zilveren pluggen, maar die laag wordt elektrolytisch aangebracht en is dunner, waardoor de pluggen ook een iets mattere uitstraling hebben. Onze instapmodellen hebben vergulde pluggen. Al is zilver een betere geleider dan goud, in die prijsklasse wil de consument nou eenmaal graag vergulde pluggen zien.

Vervolgens neemt Bryan me mee naar het - naar later blijkt - enorme magazijn. Aan de rechterzijde een indrukwekkende voorraad kabels en accessoires. Tientallen gangen zijn tot de nok gevuld met allerlei soorten kabels, klaar voor verzending over de hele wereld. Aan de linkerzijde zijn in AudioQuest kleding gestoken medewerkers druk doende met het klaarmaken van verzendingen.

Zelfs in dit stadium vindt er nog een kwaliteitscontrole plaats: steekproefsgewijs worden er kabels uit de voorraad genomen ter controle. Een speciale kwaliteitsmanager blijkt daar een dagtaak aan te hebben. Daarnaast worden er ook nog regelmatig kabels beluisterd. “We willen dat iedere AudioQuest kabel aan de hoogste kwaliteitsnormen voldoet,” zegt Bryan, “daarom schenken we zoveel aandacht aan detail.

Via een achterdeur in het magazijn komen we op de binnenplaats met picknicktafels en een verrijdbare basketbal-paal. “Hier organiseren we regelmatig een picknick voor het voltallige personeel,” vertelt Bryan. “en het vlees betalen we van het oud-ijzer en het karton dat we verzamelen.

Even ben ik ervan overtuigd dat ik de complete voorraad wel gezien heb, maar Bryan loopt stug door naar een even verderop gelegen magazijn. En ook dat magazijn staat vol met voorraad. Ik bedenk me hoeveel kabels je fysiek op een pallet kunt plaatsen - dat moeten er een hoop zijn - en probeer een voorstelling te maken van de omvang en waarde van de voorraad. Zinloos natuurlijk.

MERK

EDITORS' CHOICE