Als absolute primeur mocht streaming-audio specialist Wifimedia de nieuwe Dynaudio Xeo luidsprekers aan het Nederlandse publiek demonstreren. Drie dagen lang stond de onlangs stijlvol verbouwde winkel aan de Vossenstraat in Arnhem geheel in het teken van deze wifi-luidsprekers.

HiFi.nl was natuurlijk ook aanwezig om deze primeur van dichtbij mee te maken.

Ik had tijdens de CES al eerder kennis mogen maken met de Xeo’s en raakte daar in Vegas aardig onder de indruk van deze luidsprekers. Perfecte controle, een diep doorlopend laag en, het meest opvallende aspect, een haast perfecte timing lieten me beseffen dat ik niet luisterde naar een goede draadloze luidsprekers, maar naar een erg goede luidspreker die draadloos aangestuurd wordt. Dat verdient natuurlijk nadere uitleg.

 

"/>
 

ARTIKELDynaudio

De show

Dynaudio’s vertegenwoordiger in Nederland, Edwin Vlieger, had samen met de Wifimedia een opstelling gemaakt waarbij in totaal drie sets Xeo luidsprekers gebruikt werden. Helemaal vooraan in de winkel stond een setje Xeo 3 in hoogglans zwart en bij de balie eenzelfde set. Beide werden aangestuurd door een enkele Transmitter. Op deze Transmitter was een Apple Airport Express via de optische ingang aangesloten. Op die manier waren alle bronnen in het netwerk, inclusief diverse iPhone’s en iPad’s beschikbaar voor de Xeo’s. Een naast de Transmitter opgestelde Netbook-pc was via mini-USB verbonden, zodat er hi-res files rechtstreeks vanaf de harde schijf gespeeld konden worden. Een Sonos systeem was met een digitale verbinding aan de Transmitter gekoppeld.

Ter illustratie pakt Edwin zijn iPhone en selecteert een 24-bit/48kHz WAV-file van de nieuwe Peter Gabriel cd New Blood. Met het selecteren van de Airport Express in het Airplay-menu zorgt hij ervoor dat de muziek meteen op de Xeo 3 bij de balie te beluisteren is. Nog een druk op de afstandsbediening van de Transmitter zorgt ervoor dat ook de luidsprekers bij de ingang van de winkel mee gaan spelen. En dat zonder enige tijdsvertraging in de weergave. De signaaloverdacht van de Xeo is overigens 16-bit/48kHz, CD-kwaliteit. Xeo ondersteunt wel 24-bit/48kHz, dus als je een 24-bit opname aanbiedt blijft het systeem gewoon spelen, maar de kwaliteit is 16-bit/48kHz. 

Dan neemt Edwin me mee naar de Xeo 5 luidsprekers die achterin de winkel opgesteld staan. Twee moderne, comfortabele, maar uitermate luie wit-leren draaistoelen lonken. Onderuitgezakt luister en kijk ik naar een concertregistratie van Roger Waters. Het laag is uitermate strak en snel. De detailweergave luchtig en ruimtelijk. Alleen de blauwe LED-lichtjes op het front herinneren me eraan dat ik naar draadloze luidsprekers aan het luisteren ben.

Dan schakelt Edwin over naar het optisch digitaal aangesloten Sonos systeem. In het nummer Asta van het Lars Danielsson album Libera Me, zit een trompetsolo die door de Dynaudio Xeo 5’s met een prachtige goudgele gloed wordt weergegeven. De drums en de kleine percussie in deze track klinken snel en dynamisch, maar hebben ook duidelijk substantie. Sowieso ligt de kracht van de Dynaudio’s in de meer dan uitstekende ritmische coherentie en de absoluut vervormingsvrije weergave. De Xeo’s hebben ook die typische Dynaudio weergave die zich lichtelijk aan de warme kant van neutraal bevindt.

Als ik later met Wifimedia eigenaar Bob Zwanikken spreek vertelt hij me dat hij al jaren wacht op een dergelijk systeem. “Mensen zijn niet meer geïnteresseerd in 43 centimeter brede hifi-apparaten,” vertelt hij, “de trend waarbij het aantal audiocomponenten wordt geminimaliseerd zal met de Dynaudio Xeo’s worden ingezet. Want eindelijk zijn er nu actieve luidsprekers die met een wifi-signaal kunnen worden aangestuurd. Je hoeft alleen nog maar je bronnen op de Transmitter aan te sluiten. Verder heb je helemaal geen gedoe meer met losse versterkers en kabels. Geen flauwekul, gewoon muziek!.”

En daar moet ik Bob helemaal gelijk in geven, uiteindelijk is hifi een middel om van muziek te genieten. Om terug te komen op mijn opmerking aan het begin van het verhaal: De Xeo’s zijn geen goede draadloze luidsprekers, het zijn (erg) goede luidsprekers die draadloos zijn. Dat is zeker een gevolg van de ontwerpkeuzes die ze in Denemarken hebben gemaakt. Actieve filtering in combinatie met actieve aansturing zorgt ervoor dat de luidspreker-units in de Xeo’s echt optimaal worden aangestuurd. Dynaudio bewijst met de Xeo’s maar weer eens dat actieve luidsprekers uitermate geschikt zijn voor hifi-weergave, en dat draadloze signaaloverdracht niet ten koste hoeft te gaan van de geluidskwaliteit.

MERK

EDITORS' CHOICE