HI-VISITSonos

Werkruimte

Voorafgaand aan mijn bezoek aan Sonos kreeg ik van vrienden en bekenden met een Sonos systeem het verzoek om zeker ook te vragen of Sonos bezitters binnenkort ook hi-res muziekbestanden af kunnen gaan spelen. "Dat is voor ons nog niet echt een discussie," vertelt Mieko, "er zijn maar zo weinig mensen die daar om vragen of die het verschil kunnen horen. We zetten de beschikbare capaciteit van het Sonos systeem liever op andere manieren in."

Als ik een paar uur later een rondleiding door het gebouw krijg waar een groot deel van de Sonos ontwikkeling plaatsvindt, zal een andere medewerker van Sonos toegeven dat hi-res playback wel degelijk op een verlanglijstje staat; "Maar ja, er zijn altijd andere dingen die net iets meer prioriteit hebben op dat moment. Het staat zeker niet bovenaan de Sonos verlanglijst." Sonos eigenaren met veel geduld kunnen dus nog enige hoop koesteren.

Het gebouw staat een dikke kilometer van het hoofdkantoor, en is wat minder idyllisch gelegen. Ook het uiterlijk van het pand is minder romantisch: een graffiti artiest heeft op de garagedeur van het pand een afbeelding geplaatst met van twee mannen die een poster plakken. De tekst op de poster luidt: "Listen out Loud!" Die kreet zien we binnen vaker terugkomen.

In het gebouw wordt de jeugdige uitstraling van het merk bevestigd. Fietsen hangen aan de wand en een Guitar Hero spel staat nonchalant tegen een comfortabel bankstel. "We hebben dit pand pas een paar maanden geleden betrokken," zegt Eric, "en zijn nog volop bezig met de inrichting ervan. Over een paar maanden zul je het waarschijnlijk niet meer herkennen."

Tijdens de rondleiding blijkt dat ze de zaken in ieder geval grondig aanpakken en niets aan het toeval wordt overgelaten. Zo wordt hier ieder Sonos product uitvoerig getest. Ik zie bijvoorbeeld een kast die als klimaatkamer dienst doet. Verschillende weersomstandigheden kunnen hierin nagebootst worden, zodat ze er bij Sonos zeker van zijn dat de producten overal ter wereld betrouwbaar ingezet kunnen worden. "Over een paar weken krijgen we een grotere klimaatkast zodat we ook grotere producten kunnen testen," vertelt Eric.

In diezelfde ruimte bevindt zich ook nog een aparte kamer. In die kamer wordt de Sonos apparatuur op straling getest. "Sonos producten bouwen een eigen draadloos MESH-netwerk op en moeten aan erg strenge regels voldoen. Door deze ruimte volledig van de buitenwereld af te schermen met koperen panelen kunnen we alle invloeden van buitenaf weren. De atmosfeer zit namelijk vol met signalen van telefoons en dergelijke. Die signalen zouden anders onze metingen kunnen verstoren."

EDITORS' CHOICE