REVIEW

Luisteren

Alvorens je aan de slag kan, moet de Beolit 12 eerst worden aangesloten op je computer met een ethernetkabel en met een speciaal programma worden opgenomen in het netwerk. De handleiding voor de procedure staat versimpeld met illustraties aan de binnenkant van het stroomsnoerklepje, waarachter zich ook de ethernetport bevindt. Gelukkig is er ook een ethernetkabel bijgesloten, het is namelijk niet meer de meest gangbare connector naar een computer toe, maar dat heeft een reden. Je kan de ethernetport ook gebruiken om de Beolit in een bedraad netwerk op te nemen en is één niet genoeg, plaats je er zo nog eentje bij in een andere zone. De hele procedure is in onderstaande instructievideo te bekijken.

Achter de grille bevinden zich drie speakers. twee maal 2-inch breedbandspeakers in stereo en een 4-inch woofer in mono. Aangedreven door drie klasse-D 150 Watt-versterkers. Met deze specs verwachtte ik niet het geluid wat ik te horen kreeg: super groots en stevig geluid met een laag wat niet werd gehypt met een baspoort of EQ. Ik kon de Beolit even vergelijken met de Beosound 8 en eerlijk gezegd vond ik dat de BeoLit ‘m compleet wegspeelt. Ook als iemand de speaker in zijn hand heeft en ermee loopt, klinkt-ie heel goed. Als je echt kritisch gaat luisteren, vallen er wel wat kleine oneffenheden op. Met dank aan Laurens Knapen van Bang & Olufsen Hegeman in Bussum kon ik na de recente persintroductie nog eens naar de Beolit luisteren.

“Feeling Good” van Randy Crawford & Joe Sample klonk wat minder strak dan ik gewend was en ik mistte wat midhoog, maar wat een ongelooflijk transparant geluid. Het laag mag dan niet superstrak zijn, het is wel heel duidelijk en heeft geen overdreven sublaag.

De wat oudere opnames, u weet wel, de tijd dat er nog dynamiek aanwezig was, klonken het mooist. Zo had “Billie Jean” van Michael Jackson juist een prachtige punch onderin en wederom waren de details enorm goed te horen.

Een track van Peter Gabriel van de plaat “Ovo”, genaamd “Father, Son”, raakte me enorm.  Het is gewoon heerlijk en ontspannen luisteren naar deze speaker en vooral bij deze track een mooi en prachtig diep laag.

Met modernere en harde tracks als “Who is he and what is he to you” van Meshell Ndegecello (en zo hard is deze nog niet eens) hoorde ik licht oversturen en wat tracks van Tiësto gaven hetzelfde weer. Misschien is de sound minder voor jeugdige luisteraars dan je zou vermoeden.

Het unieke van deze speaker is dat er ook nog een batterij in zit. Hier kun je acht uur mee luisteren als je gebruik maakt van de lijningang of via de dockingkabel van Apple, vier uur als je gebruik maakt van Airplay. Tja, ik zeg het alvast maar even. En, je hebt natuurlijk altijd een netwerk nodig, het draadloze zal toch echt thuis moeten plaatsvinden.

De Beolit 12 heeft alles om een succes te worden: hij ziet er prachtig uit, kan zo in een bedraad of draadloos netwerk worden opgenomen, klinkt goed en heeft een batterij aan boord die een tijdje meegaat. Ze gaan het bij Sonos nog moeilijk krijgen met deze beautycase. Alleen de prijs kan nog een probleem gaan worden voor het grote publiek.

De Beolit 12 kost €699,- euro. Kijk voor meer informatie op de website.


EDITORS' CHOICE