Dan het daadwerkelijke streamen..

Het begin is dus gemaakt. Je kiest je favoriete (of in mijn geval het meest eenvoudige) streaming device en kunt bijna aan de slag. Maar je moet natuurlijk wel fatsoenlijke bestanden hebben om te kunnen streamen. Daar wordt het nog iets technischer...

Muziek rippen vanaf cd’s naar je computer is niet heel moeilijk, maar als je dit bijvoorbeeld doet via iTunes gaat er wel wat kwaliteit verloren. Er zijn diverse bestandsformaten, met drie gradaties van compressie: Lossy, lossless en ongecomprimeerd. Lossy is, zoals de naam al aangeeft, een met verlies gecomprimeerd bestand. Dit zijn bijvoorbeeld de welbekende mp3-bestanden, of in het geval van Apple AAC-bestanden. Dit formaat gooit muzikale informatie weg en is dus kwalitatief minder dan een lossless gecomprimeerd bestand. Deze vorm van compressie is namelijk verliesvrij. Een FLAC-bestand is hier een voorbeeld van. Het werkt een beetje zoals een ZIP-bestand op de computer. Je kunt namelijk ‘11111111’ schrijven, maar ook ‘8 x 1’. Het bestand wordt ‘ingepakt’, maar er gaat geen informatie verloren zoals dat bij Lossy het geval is.

Als laatste heb je ‘uncompressed’ bestanden; niet verkleind of ingepakt maar gewoon zoals ze zijn. Het gaat bijvoorbeeld om WAV of AIFF-bestanden. Theoretisch is er geen verschil tussen lossless en uncompressed maar er zijn mensen die menen dat ze het verschil kunnen horen. Hoe minder de kwaliteit van de bestanden, hoe meer je op je harde schijf kwijt kunt. Als je 1 Terrabyte tot je beschikking hebt, krijg je die van je leven niet gevuld met lossy bestanden. Op 1 Terrabyte passen ongeveer 3000 albums in lossless kwaliteit en 1500 albums in uncompressed kwaliteit.

Er zit echter nog een soort addertje onder het gras bij de beste kwaliteit: WAV-bestanden hebben een groot nadeel: ze ondersteunen metadata heel slecht. Metadata is alle info die bij een nummer hoort, zoals de componist, de uitvoerende artiest, het jaartal etc. En ga maar eens naar dat ene nummer zoeken als je honderden of duizenden albums op je harde schijf hebt staan. Daar is geen beginnen aan. Daarom raadt Marc FLAC bestanden of ALAC bestanden aan (en voor Apple AIFF-bestanden). Maar nu wordt het nog iets lastiger want iTunes (misschien wel de gemakkelijkste manier om je bestanden te digitaliseren) ondersteunt geen FLAC. Je kunt via programma’s als Exact Audio Copy (EAC) en dBPowerAmp wel rippen in dit formaat.

To stream or not to stream
Door de workshop kom ik tot de conclusie dat je streamen zo moeilijk of gemakkelijk kunt maken als je maar zelf wilt. Alles simpel in iTunes gooien en een docking station aanschaffen kan, maar is misschien voor de audiofiel niet goed genoeg. Maar streamen heeft ontzettend veel voordelen en ook al kost het misschien veel tijd om alles te digitaliseren: je hebt er en hoop plezier van. Nog een laatste tip van de docent van de avond: “Maak een back-up! Het is niet de vraag of je harde schijf kapot gaat, maar wanneer...”

Woensdag 11 april wordt een tweede avond georganiseerd bij RAF in Hilversum, en er zullen mogelijk meerdere avonden volgen.

RAF heeft ook een Special Page op HiFi.nl. Daarnaast vind je op onze redactionele Special rond dit onderwerp alles wat we over Streaming plaatsen.

EDITORS' CHOICE