ARTIKELAudioQuest

Hoe te koppelen?


Redactie HiFi.nl | 01 april 2012 | AudioQuest

Koppelen kan op de volgende manieren:

Analoog: Deze manier van aansluiten laat je gebruik maken van de in de computer aanwezige digitaal naar analoog omzetter (DAC). Maar de DAC in de computer is vaak van inferieure kwaliteit. De aanschaf van een betere geluidskaart met stereo-cinch aansluitingen is een manier om de geluidskwaliteit te verbeteren.

S/PDIF: (Sony/Philips Digital InterFace.) De S/PDIF kabel kent maar één richting (uni-directioneel) waarin de verschillende soorten digitale bestandsformaten getransporteerd kunnen worden. Bij een S/PDIF signaaloverdracht wordt de klokfrequentie uit het digitale audio datapakket gehaald middels een PLL (Phase-Locked Loop) receiver, waarbij er jitter (tijdsfouten) kan ontstaan. Maar er bestaan een aantal ingenieuze systemen die jitter kunnen corrigeren. De geluidskwaliteit kan echt hoogwaardig zijn.

HDMI/mini display port: Met HDMI is signaaloverdracht in twee richtingen mogelijk (bi-directioneel). Maar ook HDMI is gevoelig voor jitter, wat hoogwaardige weergave van muziek in de weg staat. Andere audio-bestandsformaten zijn binnen de specificaties van HDMI optioneel.

USB: Met USB is signaaloverdracht in twee richtingen mogelijk (bi-directioneel) en is door de keuze tussen a-synchrone en adaptieve signaaloverdracht uitermate geschikt voor het transport van audiosignalen.

FireWire: Voor het afspelen van digitale muziekbestanden biedt FireWire veel potentieel. Ook deze standaard kan namelijk data a-synchroon of adaptief transporteren.

Audio over Ethernet: AoE is speciaal ontwikkeld voor hoogwaardige muziekweergave met een lage latency (tijdverschil tussen schrijven en lezen) en heeft veel te bieden op het vlak van lage jitter en hoge geluidskwaliteit. Audio over ethernet kan geweldig klinken, maar sommige merken vereisen specifieke producten om het geheel met elkaar te kunnen laten communiceren, waardoor er toch weer een soort ‘gesloten systeem’ ontstaat.

Wi-Fi Streaming: Zoals de naam al aangeeft zijn er bij Wi-Fi (wireless fidelity) geen kabels nodig om digitale muziekbestanden tussen computers en home entertainment apparatuur te transporteren. Wel zijn er een paar beperkingen op het gebied van audio-kwaliteit en bestandsgrootte.

DLNA (Digital Living Network Alliance): DLNA distribueert digitale mediabestanden van computers en media servers over ethernet of Wi-Fi naar een veelvoud aan consumentenelektronica met ingebouwde DLNA Client software. Zowel de Server als de Client moet geschikt zijn voor DLNA om bestanden te kunnen delen.

Neem de leiding in handen
Ongeacht het type aansluiting dat het beste bij jouw behoeftes past, zijn moderne mobiele apparaten die voorzien zijn van Apple OS of Android een geweldige en sexy manier om je computer audio te bedienen. Door gebruik te maken van een tablet pc als de iPad neemt het bedieningscomfort dusdanig toe dat je zult merken dat je daardoor vaker én op meer plaatsen in huis naar muziek gaat luisteren. 

MERK

EDITORS' CHOICE