ARTIKELEpson

3D niet meer weg te denken


Rebecca Seunis | 08 april 2012 | Epson

Thuisbioscoopje dan maar?
Volgens Kuenen denken veel consumenten nog dat 3D door middel van projectie niet betaalbaar is, maar dat is volgens hem niet zo. Jochem Geerdink schreef voor HiFi.nl een tijdje geleden al in een artikel over alle ins en outs van thuisprojectie: “Steeds meer huishoudens kiezen tegenwoordig voor een videoprojector, in de volksmond beamer, om films te kijken of te gamen. Meestal naast een televisie, maar soms zelfs al ter vervanging van de `ouderwetse` beeldbuis. Want een beamer is allang niet meer voorbehouden aan de welgestelde burger. Voor een paar honderd euro heb je tegenwoordig al een zeer fatsoenlijk model, terwijl voor een topmodel vaak niet (heel veel) meer dan zo’n €2000 betaald hoeft te worden.”

Volgens Maarten Kuenen van Epson is 3D door middel van projectie echt een stukje beleving. “Met een projector kijk je niet in een doos zoals bij een televisie, maar je zit echt in de film.” Momenteel hebben we op de redactie van HiFi.nl de Epson EH-TW9000W projector hangen, de projector die we ook op de IFA 2011 tegenkwamen, en later in Utrecht gedemonstreerd zagen. Hij is wellicht iets aan de dure kant (hij kost meer dan 3000 euro) maar dan heb je ook de ultieme thuisbioscoop ervaring in huis. Met deze beamer ervaar je haarscherpe kwaliteit, hoe dichtbij of veraf je ook zit.

Klikbaar voor een 360-foto van de projectiestand op de AV-NU (PHOTO40)

De toekomst van 3D
Nog niet iedereen is fan van 3D en ook niet iedereen zal deze week naar de bioscoop gerend zijn voor de `nieuwe` Titanic, maar met de juiste apparatuur is 3D echt een beleving. Het idee dat we over een paar jaar niet meer anders gewend zijn, lijkt zo gek nog niet. Cijfers van Epson benadrukken dat: het afgelopen jaar stonden er al 45 3D films op de planning, en ook thuis zullen we de groei van 3D gaan merken. (Amerikaanse) televisiemaatschappijen zullen de komende tijd 35 nieuwe 3D-zenders de lucht in gooien en volgens Epson zal 27% van de Europese huishoudens over vier jaar 3D-capable zijn. Ook wordt verwacht dat een kwart van de Blu-Ray DVD’s tegen die tijd 3D zal zijn. Dus ben je nog niet helemaal om? Wen er maar vast aan. Kun je meteen naar Titanic met Pasen...

EDITORS' CHOICE