REVIEWOnkyo

Blu-ray en audio


Menno Bonnema | 01 mei 2012 | Onkyo

De spelers in het topsegment onderscheiden zich door sublieme beeldweergave (vooral in zwart-reproductie) en door het aanbieden van uitstekend geluid. En vooral op dat laatste aspect laten de goedkopere spelers het toch ietwat liggen. En dat is op zich onterecht. Want wat een bioscoopbezoek nou net zo leuk maakt is niet alleen dat reusachtige beeld op het doek, maar is toch ook het overrompelende geluid. En daar is bij de spelers uit het goedkopere segment jammer genoeg te weinig aandacht voor. Dat geldt niet alleen voor de weergave van het geluid van Blu-ray-schijfjes, het geldt des te meer voor de audioweergave van dvd’s en cd’s. Vooral voor de laatste categorie is dat spijtig te noemen, aangezien het juist interessant zou zijn om met één en dezelfde speler verschillende schijfjes op een aanvaardbare manier af te spelen.

Maar kennelijk hebben de leveranciers van de afspelers anders geredeneerd: de mensen spelen hun muziek vanaf hun computer of iPod of zelfs via Spotify. Dan is het niet langer nodig om veel aandacht aan het audiogedeelte van een Blu-rayspeler te besteden. Dat is mijns inziens een jammerlijke gedachte. Wie ooit de kans heeft gekregen om een speler uit de high-end regionen te beluisteren, kan dat beamen. Maar goed, dan blijft de kwestie van de prijs over: wie heeft er nog meer dan duizend euro over voor een goede Blu-rayspeler? Waarschijnlijk zitten de potentieel geďnteresseerden ook nog in de categorie die net zijn overgegaan op streaming audio. Niks geen schijfjes meer, maar perfect doorgesluisde digitaal gerangschikte enen en nullen, van externe harde schijven.

Tussensegment
Gelukkig hebben een aantal fabrikanten hun peilen nu gericht op een tussensegment. Het segment zo tussen de 400 en 800 euro. In deze klasse zitten aan de onderkant een aantal interessante spelers van merken als Pioneer, Marantz, Yamaha en ook Onkyo. De spelers onderscheiden zich door hun combinatie van een goede beeldkwaliteit gekoppeld aan een sterke audioweergave.

In zeg maar dit middensegment van pelers met zowel een goede beeld en geluidsweergave heb ik de Onkyo BD-SP809 aan de tand mogen voelen. De BD-SP809 is de opvolger van de BD-SP808. Er zijn zo op het eerste gezicht niet zo veel verschillen. De 809 biedt de mogelijkheid van een USB-aansluiting, kan 3D Blu-ray schijven in 3D weergeven en heeft twee HDMI-uitgangen. Dat laatste is handig: het biedt de mogelijkheid beeld en geluid gescheiden te houden, waarbij een aansluiting naar de televisie kan en de andere rechtsreeks op de receiver aangesloten kan worden. Ook kun je kiezen voor een uitgang naar de televisie en een naar de beamer, indien je die keuze hebt natuurlijk. Het geluid kun je dan digitaal doorsluizen naar de versterker via optical out of coax digital out.

De mogelijkheid om het geluid analoog via een 7.1 multikanaaluitgang door te geven is dan weer niet aanwezig, een mogelijkheid die wel bij de BD-SP807 zat. Dat vind ik een beetje vreemd, aangezien de BD-SP809 het paradepaardje in de stal van Blu-rayspelers van Onkyo is. Bij de andere merken, zoals bij Pioneer en Denon, geldt een ander principe. Daar zijn aanwezige modellen in feite afgeleiden van hun duurdere ‘broeders’. Om in ‘goed Nederlands’ te spreken: het zijn ‘downgrades’: ze profiteren van een aantal features die speciaal ontwikkeld waren voor de duurdere high end modellen en nu ook in de goedkopere modellen geplaatst worden zonder daar de hoofdprijs voor te hoeven betalen. Bij Onkyo bestaat voor zover ik weet niet zo’n dure bolide. Bij het dvd-tijdperk kan ik me nog herinneren dat Onkyo via het ‘luxere’ merk Integra met de topspeler RDV-1 kwam (voor 8750 guldens!), terwijl Onkyo met de DV-SP1000E zelf ook over een klasse bak beschikte. Bij de Blu-ray spelers van Onkyo ligt het kennelijk allemaal wat anders qua segmentering, feit is in ieder geval dat de BD-SP809 het topmodel van Onkyo is. Adviesprijs: 599 euro.

Onkyo heeft bij deze speler gekozen voor het afspelen van Blu-ray schijfjes (natuurlijk), dvd’s en cd’s, meer niet. De concurrenten in dit segment bieden wat dat betreft meer: het afspelen van dvd-audio en sacd is bij hen ook mogelijk. Fijn voor de liefhebbers. Wel aanwezig bij de speler van Onkyo is een netwerkaansluiting. Zo is het mogelijk om films uit je eigen opgebouwde netwerk weer te geven via de Onkyo, of video’s van YouTube door te sluizen.

Had ik al gezegd dat de BD-SP809 THX-gecertificeerd is? Dat moet zeker vermeld, want daar kan de concurrentie dan weer niet mee pronken. Nou moet je ook weer niet wonderen verwachten als een speler dit logo mag dragen. Het is meer een garantie dat de speler voldoet aan alle specificaties zoals die door de THX-fabrikanten gesteld worden op beeld- en toonnormering. Laat ik het omdraaien: een Blu-rayspeler met dit logo kan zeker geen slechte speler zijn. Dat wil ik nu wel eens zien en horen!

EDITORS' CHOICE