D+M Group, de nieuwe naam waaronder de merken Denon, Marantz en Boston Acoustics zijn verenigd, organiseerde de eerste dagen van deze week een European Dealer Conference in Valencia. HiFi.nl was erbij.

Het bedrijf presenteert dit jaar, verdeeld over deze drie merken, maar liefst zeventig nieuwe producten. Een nieuwe naam en meer noviteiten dan ooit tevoren; voldoende reden om niet alleen de Europese dealers, maar ook de hifi-pers uit te nodigen voor tekst en uitleg tijdens de European Dealer Conference. Plaats van handeling: een enorm hotel in het zonovergoten Valencia, waar de zomer al lang begonnen is…

 

"/>
 

Denon

Denon brengt vanaf deze zomer maar liefst 36 nieuwe producten op de markt (waar ze onlangs al een deel van in de Eindhovense Effenaar presenteerden, red.). Naast zes AV-receivers, twee universele Blu-rayspelers, drie nieuwe cd-spelers en drie nieuwe geïntegreerde versterkers komen er vier nieuwe microsystemen, tien nieuwe hoofdtelefoons en - als echte primeur - twee nieuwe iDocks op de markt. Zes nieuwe Apps voor de bediening van alle nieuwe apparaten ronden het geheel op 36 af.

De Nederlandse presentatie van Denon in de Effenaar, april jl.

Bij de traditionele hifi van volledige breedte gaat Denon het UX Initiatieve hanteren. Dat is een mooie afko (afkorting) voor User eXperience. Door de vormgeving te vereenvoudigen en tegelijkertijd beter en handiger te maken, wil Denon de gebruikerservaring optimaliseren. De vereenvoudiging van het ontwerp uit zich in een kleiner aantal knoppen op de apparatuur (bediening meer via de App), en een betere plaatsing van bedieningselementen en displays. Door bijvoorbeeld het display van een cd-speler of microsysteem boven de lade te plaatsen kun je het ook met open lade goed aflezen.

De microsystemen van Denon zien er goed uit, met als audiofiel hoogtepunt het DF-109 systeem, waar ook de DNP-F109 netwerkspeler in zit.

Denon DF-109

Ook het hoogglans witte CEOL systeem (foto) zal het goed doen op een desktop naast een Mac. Het CEOL Piccolo systeem heeft geen cd-speler meer aan boord, en werkt uitsluitend als streaming-device.

Denon CEOL-systeem

Het geïntegreerde AV-vlaggenschip van Denon, de AVR-4520, heeft negen kanalen, en is uitbreidbaar naar een 11.2 setup. Hij heeft een 32-bits DAC aan boord, en de krachtige versterkers zijn als monoblok uitgevoerd. De verbinding met een bijpassende Blu-ray speler vindt uiteraard plaats via de nieuwste versie van Denon-link, die nu via een beter afgeschermde coaxiale verbinding loopt, en de allernieuwste Audyssey software zorgt voor een optimale aanpassing aan de ruimte.

Denon AVR-4520

Hoofdtelefoons
Bij de hoofdtelefoons is een duidelijke indeling gemaakt in vier gebruikersgroepen die elk hun specifieke eisen aan een hoofdtelefoon stellen. Zo stelt de ‘Music Maniac’ vooral prijs op een geweldig geluid en een hoog draagcomfort, wil de ‘Urban Raver’ een krachtige laagweergave, een futuristisch design en kekke features, vraagt de ‘Globe Cruiser’ om goede isolatie van omgevingsgeluid (bijvoorbeeld voor in het vliegtuig) en draadloze connectiviteit via Bluetooth, en stelt de ‘Exercise Freak’ naast een goede weergave van het ritme extra prijs op een grote bestendigheid tegen zweet, draadloze connectiviteit en een lange gebruiksduur van de accu’s tijdens draadloos gebruik.

Denon AH-D7100

De AH-D7100 (gepland voor augustus, 1199 euro) is het absolute topmodel uit de Music Maniac range. Met een speciale nieuwe driver-technologie wordt ongewenste resonanties in de membranen gedempt, waardoor veel minder vervorming optreedt, en zelfs bij lagere volumes al een krachtige weergave wordt verkregen. Het snoer is eenvoudig afneembaar dor de mini-jack aansluitingen op de oorschelp. Het koppelen van een kortere kabel voor desktop- of mobiel gebruik is op deze manier een fluitje van een cent.

De AH-D400 uit de Urban Raver reeks (augustus, 299 euro) heeft een zogenaamde shuttleknop aan de zijkant van de rechter oorschep. Door er op te tikken kun je een telefoongesprek aannemen (afstandsbediening plus microfoon is in het snoer ingebouwd). Draaien bedient het volume. De knop is (uitschakelbaar) blauw verlicht. De ingebouwde accu ondersteunt de laagweergave, en wanneer de accu tijdens het gebruik leeg mocht gaan vervalt weliswaar de actieve modus, maar speelt de hoofdtelefoon wel gewoon door.

Denon AH-NCW500SR

De AH-NCW500SR is het meest luxe model in de Globe Cruiser serie. Hij heeft een uitstekende geluidsisolatie en werkt indien gewenst draadloos via bluetooth. Wel zo handig in een vliegtuigstoel als dat snoer eens een keer niet in de weg zit.

Denon AH-W150

De zweetbestendige AH-W150 zit comfortabel achter het oor. Op de behuizing zitten aan de binnenzijde twee luchtkussentjes om het contact met het hoofd te verminderen; handig bij lichamelijke inspanning waarbij het haar nat wordt van het zweet. De oorstukjes zijn flexibel en uitschuifbaar, zodat het in-ear gedeelte altijd stevig en uiterst comfortabel in de gehoorgang zit.

iDocks
Echt nieuw bij Denon zijn de twee iDock’s, de Cocoon en de Cocoon Portable. De laatste heeft een ingebouwde accu voor vele uren mobiel muziekplezier, en heeft de zeer prestigieuze Red Dot Design Award gewonnen. De ‘grote’ Cocoon is ontworpen in samenspraak met een grote groep beoogde gebruikers, die invloed op zowel de klank als de vormgeving als de functionaliteit hebben gehad. Dit is de eerste keer dat Denon een iDock op de markt brengt, en er wordt (gezien de uitstekende geluidskwaliteit ongetwijfeld terecht) veel van verwacht.

Denon Cocoon, ook gespot in München

EDITORS' CHOICE