ARTIKEL

Om iets te doen te hebben ben ik een jaar geleden een paar Mission 761i speakers gaan ombouwen. De kasten weggegooid en de filters vervangen door veel betere componenten. De nieuwe kast heeft de binnenmaten van de oude kast, een ondercompartiment gevuld met zand en het geheel is gemaakt uit 22 mm MDF. Het front is bespannen met echt leer, waar de units in verzinken, de filters zijn hard-wired en bestaan uit luchtspoelen en dure condensatoren en de bekabeling is van koper met een zilver coating. Het is heel goed te horen waar de winst zit. Een veel strakker laag door de veel stabielere kast (15 mm spaanplaat t.o.v. 22 mm MDF) en een veel mooier en gedetailleerder hoog door de betere filters. Een mooi schoon midden. De hele operatie incl. de originele speakers heeft ca. Fl. 800,- gekost en voor die prijs koop je dit soort speakers niet in de winkel. Ze waren binnen een week verkocht aan een kennis.

Een ander project was de bouw van een sub woofer. Weer van Speaker & Co en dit keer een ontwerp van hen zelf. De Cinema Sub 2. Een 25 cm. Woofer in een band-pass kast met een Hypex 200 versterker. De bouw was zeer eenvoudig en recht-toe-recht-aan. Lakken heb ik nu maar met een roller gedaan in de kleurstelling van ons interieur. De kast is van zwaar MDF en het geheel weegt in totaal bijna 25 kg. Totale kosten minder dan Fl. 1300,- en kwaliteit vergelijkbaar met een Rel. Diep laag, goed instelbaar, bereid tot “de buren gek bonken” maar ook heel subtiel instelbaar zodat een zangeres net wat meer body krijgt en beter tot haar recht komt. Een echte aanrader.

Moraal, je maakt echt winst met zelfbouw. Maar bezint eer ge begint. Het is niet echt makkelijk, vraagt om goed gereedschap, je moet van meerdere markten thuis zijn en een forse dosis geduld hebben. Ga vooral niet zelf aan de slag met losse units en dan zelf proberen kasten en filters te maken, tenzij je bereid bent om heel veel te experimenteren en liefst ook nog beschikt over meetinstrumenten en bijzondere oren.

Maar daar staat dan tegenover een gevoel van trots, een grote besparing, aanpassingen mogelijk t.o.v. eigen interieur, creativiteit (moet de kast iets slanker, dan maak je hem iets hoger etc.). Koop liefst een kit. Volg de raad van professionals (Remo, Speaker & Co, Speakerland, O.L.S.) en maak er vooral een heel plezierig project van. Wellicht is bouwen in een clubje een mogelijkheid, de een soldeert, de tweede lijmt de kasten en nummer 3 weet de kast te spuiten. Dan wordt het nog eenvoudiger en leuker!!

EDITORS' CHOICE