ARTIKEL

Het Lichtnet en de scepticus...

Toen waren de netsnoeren aan de beurt. Via via kon ik in het bezit komen van 3 x 1 mm2 kabels met een vinyl mantel en vinyl isolatie. Dat leverde eigenlijk niet veel op, maar slechter werd het al zeker niet. Overal werden te pas en te onpas ferriet kernen op de snoeren gezet om RF instraling tegen te gaan. Dat maakt het wel weer wat schoner. Maar het bleef jeuken en vooral toen ik twee netsnoeren met rubber isolatie kreeg, ging een nieuw project van start. Nu zat er een raar verhaal aan die netsnoeren. Ik kocht een tweede Monarchy eindversterker tegen een heel scherpe prijs en kreeg die netsnoeren er zomaar bij. Winkelwaarde Fl. 70,- per stuk. In Rotterdam kosten ze trouwens Fl. 100,- stuk (exact gelijk). Mijn vermoeden was toen, als ik ze zomaar krijg, zit er dus een forse marge op. Bovendien vond ik een gelijk snoer thuis in een kast dat behoorde bij een rechaud. Philips die een snoer van Fl. 70,- levert bij een Rechaud, nee dat geloof ik echt niet. De speurtocht begon op internet en in winkels. En jawel, na enig zoeken kwam ik de snoeren tegen bij de plaatselijke ijzerhandel voor …… Fl. 17, 50 per stuk! De dealer geloofde trouwens ook zijn oren niet. Ook Gamma werkt mee, daar is het snoer ook zonder stekers los te koop voor Fl. 2,50 per meter of voor ca. Fl. 3,- voor 3 x 1,5 mm2.

Crystal Cable (c) Xingo

De twee netsnoeren werden geprobeerd aan de Monarchy’s en inderdaad, ze werken. Het geluidsbeeld werd er beter door. Dus eens proberen wat het doet aan de Sphinx en die reageert er heel enthousiast op. Een aardige stap vooruit en dat gratis. Het rechaud snoer geeft hetzelfde resultaat (zit sindsdien permanent aan de Sphinx) en ook de Gamma en ijzerhandel snoeren werken exact zo. In het bezit gekomen van een 10-voudige verdeeldoos van aluminium, dus keurig afgeschermd, ben ik die gaan modificeren met een dikke rubber kabel. Daarop zitten nu of via het netfilter, of rechtstreeks, alle apparaten aangesloten. Het geheel is op 1 punt geaard, doordat ik voor de antenne aansluiting van de tuner een mantelstroomfilter heb toegepast. Dus nergens meer een aardbrom. Alle apparaten zijn nu voorzien van een rubber kabel, waar nodig zijn ze opengemaakt en is het originele netsnoer verwijderd. Veelvuldig zijn ferriet kernen toegepast om de interlinks, de netsnoeren en de speakerkabels.

Het totale geluidsbeeld is een stuk opgeknapt met deze hele vertoning. Je houdt er bijna een rubber fetish aan over, maar dat terzijde. Het scheelt denk ik ook dat de aarde zoveel mogelijk centraal is en dat alles goed qua fase is aangesloten op een enkele wandcontactdoos met randaarde. Het zou me benieuwen in hoeverre veel duurdere en betere kabel nog effect heeft. Siltech heeft iets moois, Oehlbach, Sonic Link en vele anderen. Het vreemde is dat alle kabel zo vreselijk duur is. En ik kan niet ontdekken waarom. Vroeger heb ik gewerkt in een kabelfabriek (NKF te Delft) en als je dan ziet hoe snel een dergelijke kabel wordt gemaakt, dan bekruipt mij een gedachte aan woekerwinsten. Net als voor sommige netfilters. Deze upgrade heeft mij in ieder geval niet veel gekost, wel veel opgeleverd.

Kan het mooier, ja daar ben ik van overtuigd. Wie iets echt met netfilters wil gaan doen, moet zeker eens met experts praten. Of de artikelen in HiFi News lezen van o.a. Ben Duncan. Maar dan kom je op dure oplossingen. PS Audio heeft een heel mooi filter die de spanning geheel opnieuw opbouwt en waar zelfs de frequentie regelbaar is. Voor sommige apparaten is 50 Hz niet ideaal en gaat men liever naar de 90 of 100 Hz. Kwaad kan dat niet. Een Mark Levenson voeding in een aparte kast mag je het niet noemen, maar het lijkt er veel op. Afgeschermde kabels lijken mij ook beter, maar die zijn niet makkelijk verkrijgbaar. En de tip uit HVT, snoer omwikkelen met het koperband van Tiffany lampen, is leuk, maar niet voor mij. Na 20 minuten had ik 15 cm kabel af en toen heb ik het bijltje erbij neergegooid. Wie goedkoop uit wil zijn koopt kabel met als opdruk H05RR-F vanaf 3 x 1 mm2, goede stekers en gaat aan de slag. Maar pas op, we hebben het over 220 Volt en dat kan dodelijk zijn en ongelukken veroorzaken. Indien u geen kennis van zaken heeft, raadpleeg dan een vakman. We houden u graag als lezer!


EDITORS' CHOICE