Vervolg vijf nieuwe receivers Harman Kardon

Redactie HiFi.nl | 10 maart 2004 | Harman Kardon

Alle modellen in de AVR Serie zijn gebouwd op het leveren van superieure weergave in surround sound. De AVR 630 en AVR 430 behoren tot de eerste home theater receivers die voorzien zijn van Dolby Virtual Speaker processing, dat een overtuigende surround sound weergave biedt met slechts twee luidsprekers, aangevuld met een verbeterde klank wanneer het wordt gecombineerd met Dolby Pro Logic* II decodering. Beide receivers bezitten ook nog Dolby Headphone processing en een ingebouwde MP-3 decoder en behandelen moeiteloos alle populaire surround formaten, zoals Dolby Digital EX en Dolby Digital, alle DTS® functies, inclusief 6.1 DTS-ES® Discrete, DTS-ES Matrix, DTS Neo:6® (Cinema 6.1/5.1 en Music 6.1/5.1) en de nieuwste DTS 96/24 hoge resolutie audio technologie. De AVR 630 biedt tevens High-Definition Compatible Digital® (HDCD®) processing voor optimale weergave van CD’s. De AVR 330, AVR 230 en AVR 130 zijn geschikt voor alle populaire Dolby en DTS 6.1- resp. 5.1-kanaals surround formaten.

Alle Harman Kardon A/V receivers zijn voorzien van de eigen Logic 7 audio technologie, ontwikkeld door Harman Kardon International, voor een verbeterde meerkanaals weergave van zowel matrix gecodeerde als tweekanaals stereo opnamen met verbeterde stereo decodering (in tegenstelling tot andere 6.1 formaten die mono weergave bieden!) voor de weergave van de surround achter kanalen. Logic 7 is uitwisselbaar met96 kHz bronnen en bezit twee luisterfuncties: Cinema en Music, voor verbeterde weergave van zowel matrix gecodeerde films als tweekanaals muziekopnamen. Het klinkend resultaat geeft een beter ruimtebeeld en kanaalscheiding en een naadloos aaneengesloten klankbeeld. Alle receivers hebben ook het door Harman International gepatenteerde VMAx® Virtual Theater audobewerking, een DSP methode om realistische, high fidelity, driedimensionale en 360 graden surround sound audio van tweekanaals stereo en matrix gecodeerde meerkanaals audiobronnen, met gebruikmaking van twee luidsprekers of een hoofdtelefoon.

Voor uitzonderlijke resolutie, kanaalscheiding en dynamisch bereik maken de receivers gebruik van hoogwaardige 24-bit/192 kHz audio D/A converters en DSP processoren. De AVR 630 en AVR 430 gebruiken de nieuwste Cirrus Logic® 24-bit, dubbele DSP met 32-bit nabewerking om stat-of-the-art prestaties te bereiken.

Alle receivers in de AVR serie bezitten uitgebreide aansluitmogelijkheden en zijn veel flexibeler in de keuze van analoge en digitale audio en video verbindingen en besturing dan op andere home theater apparatuur. De AVR 630 en AVR 430 bezitten een tweeweg RS-232 poort – een belangrijke verbetering ten opzichte van de één richting RS-232 functie – waardoor componenten over tweeweg communicatie beschikken in systemen met geïntegreerde systeembesturing. Naast de grote flash-memory capaciteit biedt de RS-232 poort ook zekerheid voor de toekomst doordat langs die weg de software opgewaardeerd kan worden met nieuwe surround formaten of andere mogelijkheden.

Alle receivers uitgezonderd de AVR 130 hebben een grote bandbreedte, zijn geschikt voor HDTV en omschakelen van component video. De AVR 630 en AVR 430 hebben een bijzondere component video schakeling doordat een breedband HDTV videocomponent aan elke video-ingang kan worden toegewezen. Daarnaast bezitten de AVR 630 en de AVR 430 een A/V Sync Delay (vertraging) functie die compenseert voor het tijdsverschil dat kan optreden tussen audio- en videosignalen bij digitale videobronnen, externe videoprocessoren of digitale beeldschermen. Alle modellen hebben meervoudige S-video en composiet video in- en uitgangen en alle modellen, behalve de AVR 130 zetten S-video signalen automatisch om in composiet video, zowel om de verbindingen eenvoudig te houden als om elk type televisie te kunnen aansluiten.

 


EDITORS' CHOICE