ARTIKEL

DLP-technologie

Bjorn Mateijsen | 30 juni 2003

 

Hoe werkt... projectie‘Digital Light Processing’, of afgekort DLP is de technologie die ontwikkeld is in 1987 door Texas Instruments. Bij DLP projectoren zorgen een DMD-chip (Digital Micromirror Device) en een kleurenwiel voor het geprojecteerde beeld. Hieronder volgt een uitleg over de werking van deze onderdelen.

Digital Micromirror Device

De DMD-chip is een optische halfgeleider, waarop 1.3 miljoen kleine spiegels zijn gemonteerd. Iedere microscopische spiegel op deze micro-chip staat voor een geprojecteerde pixel (onderdeel van het totale beeld) en bevat een scharnier, waardoor de spiegel onafhankelijk te kantelen is. Wanneer er licht opschijnt zorgt deze kanteling van de microscopische spiegel voor een geprojecteerde witte pixel.

Hoe werkt... projectieIedere spiegel kan meer dan 1024 keer per seconde worden gekanteld. Als de spiegel meer aan dan uit is, wordt een licht grijze kleur pixel gegeven, wanneer de spiegel volledig uit is, dan zal een donker grijze pixel worden gecreëerd. Op deze manier kan de DMD-chip 1024 grijswaarden genereren.

Filtering van licht door kleurenwiel

De DMD-chip verzorgt dus het contrast in het uiteindelijke videosignaal. De kleuren worden in het geprojecteerde videosignaal toegevoegd door een kleurenwiel, die het licht filtert, met de primaire kleuren, rood, groen en blauw, voordat dat op de DMD-chip valt. Wanneer de microscopische spiegel aan wordt gezet als rood en blauw worden gefilterd levert het uiteindelijk een paarse pixel op. De hersenen kunnen namelijk de 2 snel wisselende primaire kleuren niet van elkaar onderscheiden en registeren uiteindelijk de paarse kleur. Zo kunnen meer dan 16 miljoen kleuren worden gemaakt.

Projectiebeeld

Het uiteindelijke geprojecteerde beeld wordt nadat het licht de microscopische spiegel van de DMD-chip heeft verlaten via de lens van de DLP projector geprojecteerd. De focus is geregeld en verzorgt uiteindelijk de scherpte in het geprojecteerde beeld.

Voor- en nadelen

Een erkend voordeel van een digitale projector, natuurlijk een vreselijke open deur, is de grootte en het gewicht van het projector. Dat maakt de projector gemakkelijk na gebruik op te bergen en draagbaar.

Het grote voordeel van DLP technologie t.o.v. LCD technologie, die hierna zal worden besproken, is vooral het feit dat er minder “kippengaas-effect” te zien is doordat de pixels dichter op elkaar kunnen zitten.  Daarnaast is DLP een reflectieve i.p.v. transmissieve projectiemethode. Het licht wordt gereflecteerd i.p.v. door een paneel gemanipuleerd. Een voordeel daarvan is dat de projector beter in staat is echt zwart te produceren. Verder is de kleurweergave van DLP iets natuurlijker, maar minder spetterend dan van LCD.

Het kleurenwiel heeft als nadeel dat snel bewegende, met name witte, objecten door de snelheid van de filtering soms een regenboogeffect veroorzaken.

Hoe werkt... projectie

Regenboog effect - voorbeeld 1

Hoe werkt... projectie

Regenboog effect - voorbeeld 2

De wijze waarop het kleurenwiel is ingedeeld en de snelheid waarmee het draait zal de mate van het regenboogeffect meer of minder laten zien, maar zal het helaas nooit geheel laten verdwijnen.

Als laatste zijn ‘jaggies’ of ‘staircasing’ soms zichtbare problemen bij DLP projectors (ook bij LCD projectors overigens). Dit artifact is zichtbaar wanneer schuine lijnen in het geprojecteerde beeld een trapsgewijs verloop laten zien. Er zijn meerdere oorzaken voor het beschreven probleem, maar soms kan het liggen aan de pixelstructuur van de projector.

Hoe werkt... projectie

Hoe werkt... projectie

Jaggies of "staircasing"

Toekomst

Inmiddels zijn er al DLP projectiesysteem ontwikkeld voor bioscoopzalen die werken met 3 DMD-chips, waardoor de filtering van het licht door het kleurenwiel overbodig wordt. Het voordeel is dat hierdoor een nadeel zoals het regenboogeffect teniet wordt gedaan. Helaas zijn DLP projectors met 3 DMD-chips nog extreem duur en is deze technologie voor thuisgebruik nog steeds toekomstmuziek.


EDITORS' CHOICE