ARTIKEL

Luisteren met.....Tommy Hørning


Jan de Jeu | 15 juli 2004

We houden beiden van de stem van lead zangeres Sandy Denny en die constatering vormt de aanzet tot het draaien van een aantal gedeelde favoriete nummers. Ik krijg de gelegenheid om in de LP collectie te grasduinen en vind dezelfde persing van Cat Stevens` "Tea For The Tillerman" die ik in mijn eigen platenkast heb staan. Wanneer ik even later in de ‘sweet spot’ gezeten nummer na nummer over me heen laat komen kan ik niet anders concluderen dan dat ik me niet kan herinneren deze LP ooit mooier gehoord te hebben. Met name de bas, die op andere systemen nogal eens traag en log achterblijft, is hier fabelachtig snel en sluit naadloos aan bij het midden en het hoog. Timbre en plaatsing zijn prachtig. Wat ook opvalt is dat hier het in mijn oren nogal eens schreeuwerige karakter van de breedbandige Lowther achterwege blijft. Tommy - tevens de Deense importeur van Lowther - modificeert de unit zelf en gebruikt hem slechts in het middengebied. De ingezette tweeter is een eigen ontwerp. Tommy houdt zich al twintig jaar bezig met het ontwerpen van luidsprekers. De laatste tien jaar vormt dat ook zijn belangrijkste bron van inkomsten en heeft hij zijn activiteiten uitgebreid met het ontwerpen en bouwen van versterkers, draaitafels en de daarbij behorende voedingen. Eerder heeft hij, net als Ole, voor Peter Qvortrup van AudioNote gewerkt.

Tommy Hørning (c) Xingo

Tijdens het luisteren zie ik in het Creaktiv meubel ook een fraaie TEAC drive staan. Zoals ik al dacht wordt deze nauwelijks gebruikt. Tijdens het luisteren voor zijn plezier en zeker bij het tunen van zijn componenten gebruikt Tommy uitsluitend de platenspeler als bron. Het verschil tussen de diverse opnames wordt in deze keten, met een luidspreker gevoeligheid van 99 dB, genadeloos blootgelegd waardoor een fraaie analoge opname van Maria Callas emotioneel aangrijpend is en een digitale opname als ‘Unplugged’ van Eric Clapton door de mand valt en plotseling kaal, plat en bijna levenloos lijkt. Niet eerder heb ik dit verschil zo duidelijk op een installatie waar kunnen nemen.

Tommy Hørning (c) XingoDe luistersessie van zaterdagmiddag krijgt nog een kort vervolg op de zaterdagavond. Daar tussenin krijg ik de gelegenheid om in een restaurant in Aarhus te proeven van de Deense keuken die in kwaliteit niet onder blijkt te doen voor de gehoorde installatie. In de avondsessie besluit Tommy de Western Electric buizen te vervangen voor nieuwe exemplaren uit het oosten van Europa. Daarmee wordt de bas in mijn oren diffuser. Volgens de maestro is het echter niet eerlijk tegenover de buizen om dat oordeel nu reeds te vellen. Om dat op verantwoorde wijze te kunnen doen zal ik over twee weken nogmaals terug moeten komen. Helaas ontbreekt mij daartoe de gelegenheid.

De volgende morgen gaan Johan en ik vanuit het hotel nogmaals terug naar huize Hørning om de Agathon Ultimate speakers op te halen. Tijdens het inpakken valt mijn oog op de nauwkeurig op de ruimte af te stellen poort aan de achterzijde; vernuftig simpel. Het liefst zie ik ze nog even aangesloten op de installatie in de huiskamer maar ons wacht nog een lange terugweg via de autobahn. Acht uur later sjouwen we de zware luidsprekers de trap op in huize Bezem. Ik brand van nieuwsgierigheid om deze kleinere, wat beter betaalbare speaker even te horen. Voordat ik naar huis ga hoor ik nog kort een stuk saxofoonmuziek door de ruimte klinken. De kleine Audion versterker is nog koud maar desondanks is er nu al de magie van natuurlijke, levendige, dynamische muziekweergave. Wanneer ik uiteindelijk afscheid genomen heb en op weg naar huis ben neem ik me voor om binnenkort een wat uitgebreider bezoek te brengen aan Johan Bezem. Door het inzetten van de Sati 845 die hij dan waarschijnlijk in huis heeft zal het geluid alleen nog maar meer autoriteit hebben. U kunt natuurlijk wachten tot er een recensie van deze speakers op HiFi.nl verschijnt. Maar binnen afzienbare tijd zal de importeur met deze set enkele dealers gaan bezoeken en het zou me niet verbazen wanneer ook u al snel in de gelegenheid zult zijn om ergens in den lande een demonstratie van Tommy`s geesteskinderen bij te wonen. Ik kan u verzekeren dat het de moeite waard is.

EDITORS' CHOICE