ARTIKEL

Kijken en luisteren


Philip van Deijk | 23 september 2004

Na de technische uiteenzetting is het tijd voor luistergenot. De lichten worden gedempt en een DVD van Marco Borsato opgezet. Meteen vallen de mooie kleurenschakeringen en de natuurgetrouwheid in het beeld op. Het is genieten van De Kuip in volle glorie. Als de camera tussen al die joelende en zwaaiende mensen doorzweeft waan ik mij heel even tussen het uitbundige publiek. Via de Philips Pixel Plus is goed te zien dat ook Marco last heeft van ouderdomsrimpels, maar dat terzijde. De muziek is zeer fraai opgenomen en klinkt fantastisch op de goed afgeregelde set. Er is geen mengeling tussen de voor- en achterluidsprekers, maar een homogeen geluidsbeeld. Daarna volgt de 2-kanaals SA-CD van Tony Bennet “Unplugged”. Een fraai stukje jazzmuziek van deze grootheid. Een mooi ruimtelijk en dynamisch beeld waar het formaat SA-CD zeker een grote bijdrage aan levert. Er is totaal geen sprake van scherpte hoewel ik mij voor kan stellen dat deze opname op een matig klinkend systeem via CD niet om aan te horen is. Een strak en toch diepgaand laag is te horen. We gaan verder met de tegenhanger van SA-CD, ditmaal verdwijnt een DVD-Audio in de lade van de Yamaha. “Riding In The Wind” van Bluesgiganten Eric Clapton en BB King worden zowel in meerkanaal als in stereo beluisterd. Ik moet als echte stereo diehard toegeven dat de DVD-Audio meerkanaal weergave mooier is dan de stereo versie. De ruimtelijkheid en het realisme nemen toe, de stemmen krijgen meer body. Alles krijgt een diepere dimensie. Het laag is dieper en strakker, het hoog soepeler en sprankelender. Nog een staaltje DVD-Audio, Rachmanirov op het Naxos-label met één van de vele pianoconcerten. Er is heel veel diepte in het geluid, de instrumenten staan vrijwel los van elkaar en toch ontstaat een coherent geheel.

Phil bij Yamaha Jan (c) Xingo

Vervolgens laat Jan mij het verschil met en zonder super tweeter horen. Dat maakt een wereld van verschil. Met super tweeter gaat er een wereld open. Feitelijk doet het wat een subwoofer aan de onderzijde doet. Je hoort hem niet, maar haal je hem weg dan klinkt het meteen in elkaar gekropen, op elkaar geplakt en minder sprankelend. Hiermee wil ik niet zeggen dat de Kef’s zonder super tweeters niet om aan te horen zijn, maar bij een rechtstreeks vergelijk hoor je wel degelijk fors verschil. Jan maakt de stap weer naar de SA-CD met Junior Wells, heerlijke bluesmuziek van een muzikant die met de grote der aarden mee heeft gespeeld. Drum en gitaar zijn de enige instrumenten en die worden met volle overtuiging bespeeld. Lekker ritmisch meestampen op de maat van deze relaxte muziek. Een kleine aanpassing die veel winst op heeft geleverd, zo vertelde Jan mij, zijn de onlangs aan de achterwand bevestigde schuimrubberen platen. Hiermee heeft hij bereikt dat er een nog stabieler en rustiger geluidsbeeld is ontstaan. Goed voor de detailweergave. Ik kan Jan geen ongelijk geven, de set toont veel rust en detail.
Uiteindelijk breekt na een paar uur genieten van beeld en geluid de tijd aan om weer huiswaarts te keren. Jan heeft mij naar redelijk wat SA-CD en DVD-Audio schijfjes laten luisteren. En ik moet zeggen dat ik niet weet waar ik voor zou moeten kiezen. Logischerwijs is de beslissing richting het kamp van de SA-CD al snel genomen, eenvoudigweg omdat hierop de meeste titels verkrijgbaar zijn. Jan heeft een slimme keuze gemaakt en een speler gekocht die alle formaten op hoogwaardig niveau aan kan. De tonale balans van de set is dik in orde, echte zwakheden zitten er niet in. Ik kan mij voorstellen dat Jan inderdaad nog wel een paar jaar doorgaat met deze set. Echt nieuwe veranderingen zitten er volgens hem niet in. Wel enkele aanvullingen en dat is onder meer een goed en deugdelijk audio/video meubel. Het huidige meubel is door het hoge gewicht van de TV een beetje doorgezakt. Een andere aanvulling wordt waarschijnlijk gemaakt met het reviseren van de draaitafel die vol ongeduld staat te wachten. Het zal een kwestie van tijd zijn eer er weer plaatjes gedraaid gaan worden. Jan mag zich gelukkig prijzen met deze luisterruimte die ook nog eens akoestisch behoorlijk goed is. Ik wil Jan en Walda bedanken voor hun gastvrijheid en nog vele jaren plezier wensen in de magische wereld van het Home Theater.

EDITORS' CHOICE