ARTIKEL

Toefje slagroom


Rene Smit | 30 november 2006 | Fotografie Rene Smit

Als laatste ga ik naar ruimte 701 waar in ieder geval op papier de mooiste set opgesteld staat. Met een totaalprijs van 271.000 euro heeft deze set alles in zich om voor spektakel te zorgen. Dat ik niet de enige ben die daar zo over denkt blijkt uit de lange rij wachtenden voor de deur van de demoruimte. Wanneer Herr Bode, hoofdredacteur van Stereo, de deur opent stroomt het publiek naar binnen en lukt het me niet een zitplaats te bemachtigen. Omdat ik het spektakel niet wil missen neem ik genoegen met een staanplaats achter in de zaal. Herr Bode begint zijn betoog met een voor mij geruststellende mededeling.

World of HiFi - Neuss - Duitsland | Herr Bode
Herr Bode van Stereo demonstreert een set van maar liefst 271.000 euro!

De gebruikte MBL 101E speakers zijn zogenaamde Rundstrahler en zorgen ervoor dat een zogenaamde hot spot niet kritisch is en er overal in de zaal van een fraai stereobeeld genoten kan worden. Wanneer hij de eerste LP op de 125.000 euro, nee er staat geen nul teveel, Transrotor Artus draaitafel legt en de naald in de aanloopgroef laat zakken houd ik mijn adem in. Een voor mij totaal onbekende Aziatische zangeres ……….brengt een cover van …….. Phil Collins ten gehore. Mijn mond valt open en blijft open tot het einde van de demo. Nog nooit heb ik zoiets gehoord.

World of HiFi - Neuss - Duitsland | Transrotor Artus

Aangestuurd door twee monsterlijk grote MBL9011 monoblokken wordt een geluidsbeeld in de ruimte geprojecteerd die grenst aan het ongelofelijke. Een live LP van Harry Belafonte waarop hij het nummer “When the Saints go marching in” zingt zorgt ervoor dat Harry, hoewel al jaren overleden, fysiek in de ruimte aanwezig is. Er wordt een stage opgebouwd die zo griezelig echt is dat ik met kippenvel op armen en benen sta te luisteren. Het echtheidsgehalte is zo hoog en de set speelt met zo’n ongelofelijk gemak dat het griezelig is. Het maakt hierbij niet uit welke muziek er gedraaid wordt of dat voor de loopwerk/dac combi van MBL gekozen wordt. Helaas is Herr Bode nogal praatgraag waardoor een gedeelte van de 25 minuten durende demo niet van muziek GENOTEN kan worden. Mocht u ooit in de gelegenheid gesteld worden deze wonderlijke weergevers te beluisteren aarzel dan niet en maak van de gelegenheid gebruik.

Zo eindigt de dag met een ongelofelijke toef slagroom op het toetje en wordt het tijd om huiswaarts te keren. De opzet van deze shows is een prima mogelijkheid voor muziekliefhebbers om kennis te nemen van de mogelijkheden die de diverse fabrikanten in petto hebben. Zonder verkooppraatje of andersoortige belangen kan je als potentiële klant in alle rust beluisteren wat er mogelijk is en wat een uitgebreider budget in de toekomst nog kan brengen. Een initiatief wat eigenlijk ook in Nederland navolging verdient! Wie raapt de handschoen op………………?

EDITORS' CHOICE