Weergave en conclusie


Marnix Bosman | 22 augustus 2012 | Boston Acoustics

Stereo uit een geluidssysteem waarbij de luidsprekers zo dicht bij elkaar zitten lijkt vreemd, maar het kan. De constructie van een Soundbar is daar tenslotte op ontwikkeld en de afstand tussen de luidsprekers in de Soundbar is vergelijkbaar met de situatie in een televisie. Normaal gesproken hanteer je voor een optimale stereoweergave een opstelling waarbij de twee luidsprekers en de luisterpositie een gelijkbenige driehoek vormen. Bij een Soundbar is dat natuurlijk onzin, omdat je dan bijna met je neus op het beeldscherm komt te zitten. In een systeem zoals dit worden daarom trucjes toegepast om toch een breed stereobeeld te krijgen. Ook in het TVee Model 30 systeem wordt dat gedaan, al werkt het maar tot een meter of drie, vier. Daarna gaat het Boston systeem zich toch weer meer als een monobron gedragen. Alleen hele extreme stereo-effecten zijn dan nog hoorbaar.

Van de Virtual Surround beleving waarover zijdelings in de documentatie wordt gesproken moet je niet al teveel verwachten. Voor surroundweergave heb je toch gewoon vijf (of meer) luidsprekers nodig. Bij dit systeem is het surroundgevoel gewoon niet aanwezig. Wat de TVee Model 30 wel doet is gewoon een stap voorwaarts maken ten opzichte van de gemiddelde audioweergave van een TV. De plaatsing van de woofer is daarbij wel belangrijk, want bij een slechte positionering kan het laag wat naijlen op het midden en hoog en dat werkt op den duur heel irritant. Er is een licht gat in het frequentieverloop rond het overnamepunt tussen de Soundbar en de woofer, maar voor film en TV geluid is dat minder kritisch. Voor pure muziekweergave is de TVee Model 30 minder geschikt. Dan valt dat gat rond het overnamepunt namelijk sterker op en merk je ook dat het middengebied (daar waar de dialogen plaatsvinden) wat sterker is. Maar zoals de naam van dit systeem al zegt: ontworpen voor TV, en daar moet je hem dan ook gebruiken.

Conclusie
Het Boston TVee Model 30 Soundbar systeem is ontwikkeld voor bij een beeldscherm en daar komt hij ook het beste uit de verf. Als je naast een verbetering van het TV-geluid ook een goed weergavesysteem voor muziek zoekt dan zou ik niet voor dit systeem kiezen. Het TVee Model 30 systeem is echt gebouwd en geoptimaliseerd voor TV en filmgeluid. De programmeermogelijkheid zodat hij met iedere afstandsbediening is te bedienen is slim en ook de draadloze (sub)woofer is een handige zet. De installatie en activering is daardoor heel simpel en de prestaties zijn zeker niet slecht. Een interessant systeem als je meer audiokwaliteit zoekt dan je TV kan bieden.

Adviesprijs: 599,-
Aanvullende informatie: Boston Acoustics
Website/ Special Page

EDITORS' CHOICE