REVIEWFocal

Winstgevend?


Marc Brekelmans | 24 augustus 2012 | Fotografie Fabrikant | Focal

Als ik overschakel naar dezelfde track in een ongecomprimeerde AIFF versie en deze afspeel via de keten iMac, Audirvana, AudioQuest DragonFly DAC, Focal XS Book, valt alles op z'n plaats. De klappen op de drums hebben impact, de onnatuurlijke scherpte in het geluidsbeeld is verdwenen en wat als schelle tikken klonk in de AAC-versie blijkt afkomstig van een tamboerijn. Ook is de verkoudheid van Mark Hollis als sneeuw voor de zon verdwenen. De Focal's worden weer lichtelijk ingedraaid zodat de tweeters meer op de oren gericht staan, waardoor het geluidsbeeld nog beter geprojecteerd wordt. De muziek wordt nu zelfs met enige diepte en hoogte weergegeven. De volumeknop bovenop de rechter XS Book wordt steeds verder naar rechts gedraaid. De weergave wordt alleen maar luider en dynamischer, harde, onaangename klanken die wijzen op vervorming zijn nergens te bespeuren.

Ronduit indrukwekkend wordt het als ik een hi-res bestand uit de iMac laat vloeien: The Dead Princess van het Caecilie Norby album Arabesque in 24-bit/96kHz. De nuances in de stem van Norby worden bewonderenswaardig goed weergegeven, haar stem klinkt aangenaam en natuurlijk. Dat je naar een desktop luidspreker zit te luisteren blijkt wel uit de lichte kleuring op de stem en het lichte gebrek aan ‘echt’ laag. Iets waar mijn eigen Focal XS 2.1 luidsprekers door het gebruik van een subwoofer wel meer toe in staat zijn. Maar ze hebben duidelijk wat meer kleuring in het middengebied en zijn wat omfloerst en minder goed gedefinieerd.

Boek gesloten
Het mag (moet?) gezegd worden, de Focal XS Book past speeksel-producerend goed bij mijn computer: het gebruikte aluminium voor de zijwanden van de XS Book is van eenzelfde hoogwaardige kwaliteit en afwerking als die van de iMac. Focal heeft duidelijk Apple computers voor ogen gehad bij de ontwikkeling van de XS Book. Maar de XS Book heeft niet alleen een mooi jasje gekregen, het zijn serieuze luidsprekers voor serieuze muziekliefhebbers die alleen met het beste genoegen nemen als ze achter de computer naar muziek willen luisteren.

In dat opzicht zijn ze ook (veel) beter dan de ook al zeer begerenswaardige Focal XS 2.1 luidsprekers. Natuurlijk zijn én blijven het desktop luidsprekers, hoe goed ze binnen die categorie ook presteren. Maar als het op de combinatie van stijl en prestaties aankomt kan ik eerlijk gezegd geen alternatief bedenken dat op beide vlakken zo goed presteert.

Vrouwe Fortuna, ben me nog één keer goed gezind en laat me de Focal XS Book bij een volgende prijsvraag winnen.

Aanvullende informatie:

Importeur: Smart Audio
Prijs Focal XS Book: 299 euro per set

MERK

EDITORS' CHOICE