ARTIKEL

Thuisbioscoop

“Een eigen thuisbioscoop was al heel lang een droom. Dankzij Beter Beeld en Geluid heb ik nu een fantastische dedicated HT Ruimte. Beetje aso natuurlijk, maar fuck it.  Ontzettend gaaf om hier films te kijken, of om muziek te luisteren. Of gewoon tv. Tijdens het EK Voetbal hebben we hier met vrienden vaak gezeten. Ben nu bezig om mijn Blu-ray collectie uit te breiden. De ruimte op zolder is helemaal akoestisch aangepakt, de grootste upgrade die je kan doen. Ik heb een beter geluid dan in de bioscoop.”


Vol Thialf

“Maar weet je wat het allermooiste dolby surroundgeluid is? Dat van een vol Thialf. Het pistool gaat af en er komt meteen zo’n bak herrie op je af. De eerste keer hoorde ik mezelf niet meer ademen, en zag mijn coach alleen maar met zijn mond bewegen. Het is één grote ruis. Ze hebben het wel eens gemeten: boven de honderd decibel! Kort voor de streep is het altijd even stil; iedereen kijkt op het scorebord. Als je dan de snelste bent… die ontlading in het publiek, fantastisch!”


Gekke audiofiel

“In de schaatsploeg ben ik ‘die gekke audiofiel’. Met z’n dure gouden stroomkabels die andersom in het stopcontact moeten. Maar soms krijg je er ook mensen in mee, en dat is erg leuk. Veel mensen verklaren je eerst voor gek: ‘zo’n kabeltje van 200 euro tussen je cd-speler en versterker, wat heb je daar nou aan?’ Maar als je ze dan het verschil laat horen, snappen ze het vaak. Dat is mooi. Collega Mark Tuitert heb ik ook aangestoken. Hij is ook een muziekfreak en speelt heel verdienstelijk elektrische gitaar en had al een mooie set. Maar toen hij die van mij kwam beluisteren, viel hij zowat van de bank door het verschil. Ook hij is voor de bijl gegaan.”


Rag-cd

“Mark is meer van de hardere rock, dat heb ik weer van hem overgenomen. Hij is mijn vaste trainingsmaatje, net als Sjoerd de Vries, die ook een muziekfreak is. Hij kan goed drummen en houdt vooral van alternatief en britpop. In de auto of bus naar trainingen of wedstrijden draaien we vaak muziek. Of we discussiëren er over.  We zijn echt de muziekfreaks in de ploeg. De dames in de ploeg zijn meer van Bauer, Smit en Nick & Simon. Ze worden soms boos als wij er weer zo’n ‘rag-cd’ in gooien. Ook op de hotelkamer draaien we vaak muziek. We hebben alle drie een laptopje vol muziek bij. Het gaat dan over en weer: ‘ken je dit? ken je dat’?”
Concerten

“Met Sjoerd ben ik vorig jaar ook naar de Peppers in Nijmegen geweest. Erg tof. En met een bevriende ex-schaatser ben ik naar George Michael geweest. ‘Die móet je zien’, zei hij.  [lachend] Het was onvergetelijk! Nee hoor, hij heeft best wat mooie nummers geschreven. Ben ook naar Sensation White geweest, iedereen in het wit. Erg leuk voor een keer. Maar meer zit er niet in. Ik ben topsporter, doe alles voor mijn sport. Ik zou best naar Lowlands willen. Zeker omdat mijn vriendin ook gaat. Maar als je gaat, moet je het ook goed doen. Maar als topsporter kun je het niet permitteren om drie dagen in puin te liggen, helaas. Dat is de nadeelkant. Dat ga ik allemaal nog wel doen als ik gestopt ben.”

EDITORS' CHOICE