ARTIKELMarantz

Luidsprekers

Mordaunt-Short toonde een tweetal noviteiten in de vorig jaar geïntroduceerde Mezzo-serie en in de ook vorig jaar geïntroduceerde Alumni-serie. In de Mezzo-serie, de betere speakerlijn van Mordaunt-Short, komt een grotere versie van de Mezzo 6 vloerstaande luidspreker, de Mezzo 8. De Mezzo 8 is voorzien van een additionele 5,25 inch midrange driver. Omdat de speaker wat hoger is dan de Mezzo 6 wordt deze geleverd inclusief een stabiele bodemplaat. Vorig jaar werd het 5.1 Alumni systeem geïntroduceerd, dit jaar is daar de Alumni 8 "Tower" aan toegevoegd. De Alumni 8 is een slanke stereoluidspreker in het design van de Alumni-serie en is aan de muur te bevestigen m.b.v . de meegeleverde muurbeugels en past ook op de stand van een Alumni sateliet speaker.  Vorig jaar bestond Mordaunt-Short 40 jaar en ter gelegenheid hiervan werd een gelimiteerde oplage van hun Performance 6 luidspreker gebouwd. Een prachtig voorbeeld van form-follows-function, want het design is volledig toegespitst aan de optimalisering van de akoestische eigenschappen van de luidsprekerbehuizing. En zoals wel vaker het geval is worden technieken die in de “formule 1” van de luidsprekerbouw worden ontwikkeld later geïmplementeerd in de goedkopere series, zoals de vorig jaar geïntroduceerde Mezzo lijn.



Meer luidsprekernieuws was er van Boston Acoustics, die een piepkleine nieuwe telg in hun Vista serie lieten zien en horen. Wat er uit dit minuscule luidsprekertje komt is indrukwekkend, en vooral het laag is onverwacht goed van kwaliteit. In de opstelling tijdens de show stonden ze meer dan een halve meter van de achterwand (dat is voor een speakertje van dit formaat zowat vrijstaand), en toch wisten ze een geloofwaardige, zij het wat slanke bas te produceren. In een gemiddelde huiskamersetting (dichter bij de achterwand) zal het laag vrijwel zeker alleen nog maar beter worden. Hmm, misschien eens een setje laten komen voor een test, want dit ziet er niet alleen leuk uit, het klinkt ook redelijk volwassen.



Ik zal het maar eerlijk vertellen, Marantz heeft nog steeds een apart plaatsje in mijn muziekhart. Niet alleen omdat ze al jaren mooie en vooral muzikale spullen maken, waarvan er tot op de dag van vandaag een aantal in mijn tweede set hun werk tot volle tevredenheid doen, maar ook omdat het altijd een genot is om er op bezoek te komen. De ongedwongen, bourgondische sfeer die in het kasteel in Ophemert hing werd niet alleen veroorzaakt door de prachtige omgeving, maar ook door de mensen van Marantz zelf. Bij Marantz doen ze wat ze doen om één reden: Because Music Matters. Omdat Muziek Er Toe Doet. En zo is het!

MERK

EDITORS' CHOICE