HI-VISIT

Galmtijd

Waarom akoestiek zo belangrijk is? Bout: "Hifi-liefhebbers zijn gefascineerd door mooie opnames. Maar als de opnames een galmtijd hebben van 0,5 seconde en jouw ruimte een galmtijd van 0,9 seconde, dan blijft er niets van over. Je krijgt niets mee van de ambiance en het timbre, dat wordt volledig overstemd door de ruimte. Je hoort dus niet hoe de artiest de opnames écht bedoeld heeft."

Ook als je een ultieme cinema- of gamebeleving wilt creëren, is de ruimte-akoestiek van essentieel belang, benadrukt Bout: "Het gevoel van 'in de film zitten' werkt alleen als de ruimte neutraal klinkt."

Een voorbeeld: twee personen in de film zijn in dialoog en lopen van buiten naar binnen. "Hun stemmen zullen eerst zonder galm klinken, omdat de opname buiten geen reflecties of galm heeft. Maar eenmaal binnen klinkt de opname ineens veel 'kleiner' en zal de specifieke klank van de ruimte hoorbaar worden. Denk aan het binnenlopen van een kerk of badkamer, extreme gevallen die iedereen direct herkent. De galmtijd in de cinema is bepalend of dit hoorbaar zal zijn bij het kijken naar de film."

Zo ook met laagfrequent geluid. "In de film valt er een bom die flink vet wordt weergegeven door de subwoofer(s), maar deze explosie is gefilmd in de buitenlucht met maximale absorptiewaarde. In iedere niet aangepaste ruimte zal dit laagfrequente geluid te lang blijven 'staan' in de ruimte en een ongeloofwaardig geluidsbeeld geven dat door onze hersenen verkeerd word geïnterpreteerd. Het resultaat is dat de belevingsfactor vele malen minder is dan bij een goed aangepaste ruimte."

Klankschilderij
Sommige problemen thuis kunnen heel simpel worden ondervangen, zeker bij hifi-installaties, weet Pleijsier. Bijvoorbeeld met een paar panelen, of nóg simpeler: "Een speaker zes centimeter naar voren of achter plaatsen kan een wereld van verschil betekenen. Of de speakers blijken in een kast te staan die helemaal ‘mee resoneert’. Zet ze dan in een andere, verzwaarde kast."

Ook bij de dealers ligt voor Mutrox nog een taak. Veel luisterruimtes bij dealers zijn akoestisch niet perfect ingericht, merkte Bout. "Ik ga geregeld naar luistersessies, maar er zitten soms zoveel fouten in het geluid dat ik maar moeilijk naar de muziek kan luisteren." Bovendien hoopt Mutrox binnenkort met een eigen laagdrempelige akoestische productlijn bij dealers in de schappen te liggen. Te denken valt aan panelen, akoestische meubels en het 'akoestische schilderij', momenteel in ontwerp- slash ontwikkelfase. "Een wandabsorber die er niet uitziet als een wandabsorber", aldus Ronald Bout. "Wij kunnen met een spiegel meten waar precies de geluidsreflectie op de muur zit. Geluid gedraagt zich vanaf 400 Hertz namelijk hetzelfde als licht. Op die plek hang je het schilderij. Je kunt er elke print op laten zetten."

Haar webshop Acoustifix geeft alvast een voorzetje. "We verkopen er materiaal waar de hifi-doe-het-zelver mee kan experimenteren", zegt Erik Pleijsier, "zodat hij er zelf achter kan komen wat goede akoestiek met muziek kan doen."


EDITORS' CHOICE