REVIEWElac

Luisteren

We hadden het eerder al over de speciale ribbontweeter in de BS 243’s. Het blijkt dat deze in de praktijk inderdaad zorgt voor een bijzondere geluidsweergave. Het mid en het hoog klinken op één of andere manier heel natuurlijk – de theorie is dat de responstijd veel korter is dan gebruikelijk, waardoor de tweeter veel sneller reageert en dat het vooral die eigenschap is die voor de natuurlijke klank zorgt – en uitgesproken relaxed. Van luistermoeheid of iets wat daar op lijkt hebben de Elac's duidelijk nog nooit gehoord.

Het pianowerk van Hélène Grimaud – de 2de pianosonate van Chopin -profiteert daar in sterke mate van, maar dat geldt net zo goed voor het meerlagige geluid van de Nits in 'Urk' en eigenlijk voor alle andere muziek die we op dit systeem gedraaid hebben. En het laag? Dat is best goed voor een boekenplankluidspreker, maar het is niet zo dat je met de ogen dicht zou zweren dat er een koppel vloerstaanders staat te spelen. Dat is geen zwak punt van de Elacs, maar gewoon een eigenschap die alle boekenplankluidsprekers met elkaar delen. Is daar dan helemaal niets aan te doen? Toch wel: combineer je boekenplankluidsprekers met een degelijke subwoofer, en klaar ben je. Nu ja, het kost wel enige moeite om de luidsprekers op klankmatig niveau goed te laten aansluiten op een subwoofer. Maar daar hebben we het andere keer wel over.

Verdict
Naar ons idee is dit in deze prijsklasse één van de fijnste boekenplankluidsprekers die je kunt kopen. Het mid en het hoog nodigen uit tot lange, prettige luistersessies en ook het laag is best okee. Als je het systeem goed weet te combineren met een subwoofer, kan je voor beperkt bedrag een dijk van een full range systeem uitbouwen. En als je tevreden bent met iets minder dan full range, dan laat je die subwoofer toch gewoon achterwege?

Lees hier deel 3!

MERK

EDITORS' CHOICE