REVIEWCanton

Concluderend

Natuurlijk is het vanuit een wetenschappelijk oogpunt not done om conclusies te trekken over complete productgroepen – in dit geval: vloerstaanders, boekenplankluidsprekers en de subwoofer/satellietcombinaties die hier zijn besproken – op basis van een test waarbij slechts ιιn exemplaar van elke productgroep getest werd. Maar dat is niet wat we hier doen. In werkelijkheid hebben we er namelijk al vele tientallen tests opzitten, en dienen de drie deelnemers uit het verhaal van hierboven slechts als voorbeeld om die ervaringen te illustreren. Of – wie weet? – om ze te ontkrachten.

De conclusies dan. Als de ruimte waar je je luidsprekers wil plaatsen de mogelijkheid biedt om er op een praktische manier een koppel vloerstaanders neer te zetten, dan is dat de beste optie. Als dat niet kan of om andere - esthetische? – redenen niet wenselijk is, dan heb je de keuze uit boekenplankluidsprekers of satelliet/subwoofer systemen.

Boekenplankluidsprekers zijn qua hoog –en midweergave tot grootse prestaties in staat. Ze hoeven in dat opzicht helemaal niet onder te doen voor vloerstaanders. Maar dat is wel het geval voor de laagweergave. Er valt een flinke brok laag weg – hoe kleiner de luidspreker, hoe beperkter de laagweergave -, en dat is een gemis. Hoe groot dat gemis is, hangt af van de muziekgenres die je verkiest, van je persoonlijke luistervoorkeuren en van wat je gewend bent.

Over naar de satelliet/subwoofersystemen. Deze zijn in principe in de eerste plaats ontworpen vanuit een praktisch oogpunt. Ietwat oneerbiedig zou je kunnen stellen dat de geluidskwaliteit bij dit soort systemen dus op de tweede plaats komt. Daar is iets van, maar aan de andere kant zijn boekenplankluidsprekers en vloerstaanders ook niet geheel compromisloos. Tenzij de allerduurste exemplaren. En dan nog. Wat het hoog en het mid betreft, zullen satellietluidsprekers in de meeste gevallen een klasse lager spelen dan boekenplankluidsprekers en vloerstaanders. Daarbij verloopt ook de overgang tussen de satellieten en de subwoofer niet altijd probleemloos. Het laag kan dan weer zeer sterk – en dan hebben we het zowel over kwaliteit als kwantiteit – uit de hoek komen en kan zelfs zomaar een vloerstaander uit dezelfde prijscategorie naar huis spelen.

Als je dus geen vloerstaanders kan of wil plaatsen, dan bestaat de beste oplossing uit een koppel boekenplankluidsprekers in combinatie met een subwoofer. Dit dan wel op voorwaarde dat je de twee perfect afregelt op elkaar.

EDITORS' CHOICE