ARTIKEL

Kabelmanagement van nu, het netwerk!

Eric de Boer | 28 maart 2016 | Fotografie Fabrikant
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 28 maart 2013

Met de tegenwoordig erg lage prijzen van platte televisies en de integratie van SMART hulpmiddelen en uw eigen cloud is een andere vorm van data-overdracht een logische. Dankzij HDMI over IP is het namelijk mogelijk om beeld- en geluidssignalen over uw eigen netwerkbekabeling te kunnen sturen. Hoewel dit ook draadloos voorhanden is, hebben de meeste oplossingen hiervoor veel baat bij een verbinding via netwerkbekabeling. Dit lijkt problematisch, maar dat valt gelukkig erg mee. Een gemiddeld huis heeft namelijk al een prima netwerk van holle buizen (5/8") die via de meterkast loopt. Een goede afgeschermde netwerkkabel (CAT5 of CAT6) zal in een gemiddeld type woning meer dan genoeg zijn.

De werking is eigenlijk heel erg simpel: vanaf een bron (of een bronverdeler zoals een receiver) kan een zender worden aangesloten. Deze werkt via een kleine voeding, aan de ene kant steekt u een HDMI-kabel die de data van een bron weergeeft, aan de andere kant verbindt u de zender met het netwerk, via een switch. Deze ondersteunen tegenwoordig hoge snelheden en veel dataverkeer. Bij iedere televisie in huis kunt u een kleine ontvanger (omzetter) plaatsen.

Deze werkt gewoon andersom, en kan middels een HDMI-kabel met een TV of receiver worden verbonden. Zo wordt het mogelijk om meerdere zones van beeld en geluid te kunnen voorzien. Dankzij de handige mediaspelers van tegenwoordig is een thuisnetwerk met een NAS al genoeg, de bediening hiervan is namelijk vaak mogelijk met een bedienings-App die op een smartphone of tablet kan worden geïnstalleerd.

Er zijn diverse merken en kwaliteiten HDMI over IP apparaten verkrijgbaar. Wel is het zaak om bij aanschaf te letten op uw wensen, de goedkopere modellen ondersteunen vaak niet alle technieken zoals Deep Colour of 3D. Ook de maximale datastroom kan per model verschillen, er zijn Megabit en Gigabit-modellen. Wie geen netwerkkabels wil trekken, zal moeten opteren voor een model dat signalen via het bestaande coaxnetwerk verstuurt, hoewel de meningen over die kwaliteit verdeeld zijn. De andere optie is dus draadloos, maar daarvoor moet wel dieper in de buidel worden getast om een vergelijkbaar resultaat te kunnen bereiken als met een bekabelde verbinding.

De toekomst en bekabeling

De toekomst van data-overdracht is zeker weggelegd voor draadloze verbindingen. Op dit moment zijn de bekabelde verbindingen voor audio- en videoverbindingen vaak nog te prefereren boven de draadloze types, tenzie uw budget het toelaat. Om over audiofiele verbindingen voor de echte hifiliefhebber maar te zwijgen, maar daar speelt esthetica vaak een ondergeschikte rol.

En inmiddels hebben merken als Dynaudio, Simple Audio en Teufel daar ook al een slag weten te maken. We leven in een uitdagend en interessant tijdperk wat techniek betreft. Hifi.nl blijft u op de hoogte houden van alle ontwikkelingen en mogelijkheden.


EDITORS' CHOICE