ARTIKEL

Real Estate Audio

Een dijk van een primeur hebben we hier. Met een high end-luidspreker van Nederlandse bodem, nog wel. Het gaat om de RT 150- een volbloed transmissielijn- van Real Estate Audio, zoals afgelopen weekend al kort gehint.

Deze grote, fraaie knaap zou in de zomer van 2013 op de markt komen. Een ribbontweeter staat in voor de weergave van de hoge tonen. De rest van het frequentiespectrum wordt ingevuld door middel van dynamische drivers.

Op het 'Prototype' bordje dat naast de luidspreker staat lezen we dat het frequentiebereik zou lopen van 19 Hz tot 35 kHz (+/- 3dB).

Een bereik tot 19 Hz is zelfs aan -3 dB zeer bijzonder. Een typefoutje, wellicht? De gevoeligheid zou 92 dB/1W/1m bedragen.

YN Audio
Analogue Extrema beurs of niet, op de stand van YN Audio werd louter gedemonstreerd met een streaming audio systeem. Twee strak in het pak gestoken apparaten van het Chinese merk QAT nemen de honneurs waar. De MS5 is een streamer die over een 2 TB harde schijf beschikt en die bovendien een Teac cd-drive aan boord heeft.

Het apparaat kan overweg met diverse muziekformaten, zoals WAV, APE, FLAC, AIFF, WMA, enzovoort. Een koppel AnalogDevices AD1955 24 bit/192 kHz chips zorgt voor de D/A-omzetting. Daarna komt het signaal in een volledig gebalanceerd analoog circuit terecht.

De kast is volledig uit metaal opgetrokken, wat resulteert in een totaalgewicht van bijna dertien kilogram. Het tweede apparaat -dat met de kenmerkende, vierkante volumeknop - is de QAT 850, een 2 x 100 watt transistorenversterker.

Een ander nieuwtje is dat de bekende Dirac akoestieksoftware binnenkort in hardware vorm verkrijgbaar zal zijn. Nu ja, je zal nog steeds een computer moeten gebruiken om de metingen uit te voeren, maar de correctiecurve zal daarna kunnen toegepast worden door een stukje hardware aan je set toe te voegen. Een computer heb je dan niet meer nodig.

EDITORS' CHOICE