ARTIKEL

De Prijs - Hoe bepaal je of je niet teveel betaalt

Max Delissen | 30 mei 2016 | Fotografie Redactie HiFi.nl
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 06 mei 2013

Een van de moeilijkste onderdelen van het tweedehands kopen van hifi is de prijs. Wat is een apparaat waard en waar kun je informatie inwinnen? Laten we beginnen met dat laatste. Er bestaat geen centraal punt (op internet of waar dan ook) waar je de nieuwprijzen van alle apparatuur kunt vinden. Toch is de nieuwprijs het voornaamste uitgangspunt voor het bepalen van een redelijke vraagprijs. Soms noemt de verkoper dat bedrag en in een aantal gevallen is er zelfs een originele factuur aanwezig. Dan is er geen probleem.

Maar niet alle tweedehands hifi koop je van de eerste eigenaar, en niet iedereen is even zorgvuldig met zijn papieren. Kijk daarom ook op internet of je kunt vinden waar een bepaald apparaat recentelijk voor verkocht is. Dus niet de vraagprijs, maar de uiteindelijke verkoopprijs. Dat is een goede indicatie. Als het apparaat dat je zoekt niet te vinden is kun je kijken of je een vergelijkbaar apparaat kunt vinden. Je kunt ook proberen om informatie in te winnen bij winkeliers of importeurs, maar die hebben daar niet altijd tijd voor of zin in.

Goed dan, uiteindelijk weet je al dan niet bij benadering de nieuwprijs, maar wat is een redelijke vraagprijs? Daar gelden geen vaste regels voor, maar leeftijd is hierin de bepalende factor. Winkels die apparatuur inruilen, hanteren vaak de volgende afschrijving: bij gewone hifi-apparatuur gaat er in het eerste jaar maximaal de helft af, dus een versterker van 500 euro is na een jaar in principe nog 250 euro waard. Is het apparaat nog erg jong (aantoonbaar niet ouder dan enkele maanden) dan mag je op een wat hogere prijs rekenen. Na het eerste jaar is de afschrijving ongeveer 10 procent per jaar, tot een minimum van 10 procent van de nieuwprijs is bereikt.

In de praktijk van de tweedehands verkoop liggen die percentages anders en blijft de vraagprijs vaak langer rond de 50 procent van de nieuwprijs staan, zeker als het apparaat nog gewoon verkrijgbaar is of pas onlangs is vervangen. Niet elke fabrikant vervangt zijn volledige productlijn na een jaar, en apparaten die langer op de markt blijven houden ook langer hun waarde. Bij sommige high-end apparatuur is het trouwens niet ongebruikelijk om helemaal nooit onder die 50 procent van de nieuwprijs uit te komen en iedereen kent wel die 'wat-de-gek-ervoor-geeft' collector's items die soms voor krankzinnige prijzen worden verkocht op Ebay. Onder de streep geldt altijd dat de koper niet teveel betaalt als hij blij is met zijn aanschaf en het bedrag dat hij ervoor heeft neergeteld. Daar kun je vooraf best over nadenken.

Hoe herken je oplichters?
Om te beginnen mag je er vanuit gaan dat 99,99% van alle transacties zonder problemen en tot volle tevredenheid van beide partijen verloopt. Veruit de meeste mensen zijn namelijk gewoon te goeder trouw. Maar waar handel is, zijn mensen die het minder nauw nemen met de regels, en dus besteden we hier toch even aandacht aan. Van bekende winkels die (al of niet gespecialiseerd) tweedehands hifi verkopen heb je eigenlijk niets te vrezen, maar bij koop op afstand is het soms uitkijken geblazen. Vooral als er een internationale transactie mee gemoeid is.

Het is en blijft erg lastig om oplichters te herkennen, maar er zijn een aantal indicatoren die alle bellen moeten laten rinkelen of die op zijn minst een verhoogde waakzaamheid rechtvaardigen:

  1. de verkoper adverteert onder een alias en geeft alleen een (web)mailadres of een mobiel telefoonnummer op als contactgegevens.
  2. de prijs van het artikel is eigenlijk veel te laag (too good to be true…).
  3. het begeleidende verhaal over de herkomst of geschiedenis van het apparaat is vaag of vertoont tegenstrijdigheden.
  4. de verkoper weigert een serienummer van het aangeboden apparaat te verstrekken.
  5. de aanbieder is al eens ontmaskerd als oplichter en zijn naam en/of andere gegeven circuleren op hifi-forums (wees hier trouwens voorzichtig mee, het kan ook een persoonlijke vete betreffen).
  6. De aanbieder adverteert in een vreemde taal of in slecht vertaald Nederlands en wil uitsluitend geld via Western Union Bank, MoneyGram, HSBC bank of cheques ontvangen.
  7. de verkoper adverteert met een zeer populair product dat net op de markt is en zit duidelijk (ver) onder de prijs.

Maar ook kopers kunnen te kwader trouw zijn:

  1. de koper benadert je onder een alias of gebruikt alleen zijn voornaam en heeft een vaag webmail-adres.
  2. de koper dringt erop aan dat de goederen worden geleverd voor hij betaalt.
  3. de koper wil de goederen afgeleverd hebben op een postbus of een buitenlands adres (meestal in combinatie met het bovenstaande).

Volg je gevoel en laat je niet meeslepen, dat is het beste advies. Kijk of een aanbieder (of koper) een goede of juist een twijfelachtige feedbackscore heeft (bijvoorbeeld op Ebay). Ook heel weinig feedback is mogelijk een reden om wat voorzichtiger te zijn. Als de communicatie onprettig verloopt hoeft dat geen reden tot ongerustheid te zijn, maar als er al twijfel bestond is het wel iets om in het hele verhaal mee te nemen.


EDITORS' CHOICE