REVIEWFocal

The YouTube Sessions

Met die schets in mijn achterhoofd zette ik de luidsprekers in tijdens een avondje YouTube-sessies. Het YouTube-kanaal biedt een scala aan muziekjuweeltjes. Het leuke daarbij vind ik dat je al zappend bij voor jou totaal nieuwe 'goudmijntjes' komt. Zo trof ik Sivert Høyem, voormalig leadzanger van Madrugada. Ter promotie van zijn komende tour heeft  hij een soort showcase op YouTube 'gepost'. Ik klikte het nummer 'Blownaway' aan. Wat zich vervolgens uit de speakers liet horen - wel, ik zou daar veel woorden aan kunnen spenderen, maar laat ik het kort houden: dat klonk magisch. De 716's bliezen me weg. Wat een compleet geluid, en dat door één zanger, één gitaar en twee speakers (en een goed tape echo delay pedal). Het meest opzienbarende vond ik hoe de speakers van vol galm wisten te switchen naar volkomen stil.

En nog had ik het gevoel deze speakers nog te onderschatten. Of beter gezegd: ze lieten nog steeds niet het achterste van hun tong zien. Ergens stond er nog een handrem op. Schatkamer YouTube opende zich nog maar eens. De parel van dienst: Alabama Shakes met hun nummer 'Hold on'. Ik zou bijna willen zeggen: een referentienummer om deze speakers mee te testen. Een nummer met een heerlijke opbouw. Eerst zette de drum strak in, de bekkens klonken fel, maar niet te schel. Vervolgens verscheen de bas: diep, heel diep! Die stond echt te brullen in de kamer, maar de Focals hielden controle. Daarna de 'meerstemmige' gitaren er overheen, bijna gelijk gevolgd door een heerlijk jengelend orgeltje. En tenslotte verscheen daar lead-zangeres Brittany Howard die de hoogmis met haar bezwerende vocalen inzette. Ja, nu lieten de Focals horen wat ze in huis hadden. Hier stonden twee speakers te rocken dat het een lieve lust was.

De hele familie op de Nationale AV-dagen, onlangs in Veldhoven

Résumé
De Focal New Chorus 716 heeft me, uiteindelijk, weten te overtuigen van z'n niet geringe capaciteiten. Voor een bedrag van rond de duizend euro kun je met deze speaker wat mij betreft een hele goede deal slaan,  en haal je twee goed presterende geluidsweergevers in huis. De speaker levert veel detail, heeft in het middengebied een volle sound en weet vooral in de laagste toonregionen indruk te maken met diepe en toch strakke basklanken. Ergens kwam ik nog een slogan van het merk Focal tegen: "Forget the ordinary". Ik zou juist willen zeggen: vergeet de gewone dingen niet, des te meer geniet je van deze 'buitengewone' Focals.

Aanvullende informatie:
Standaardkleuren zijn Rosewood en Walnut, tegen meerprijs is de uitvoering Black Style leverbaar (met zwart glans gespoten zijkanten en leer relief bovenop en achter het front). Kijk op de website van Smart Audio voor de volledige Chorus 700 line-up en de prijslijst.

HiFi.nl plus- en minpunten

+ Veel detail
+ Indrukwekkende basweergave
+ Prijs-kwaliteitverhouding
+ Fraai afgewerkt uiterlijk

- Geen kleine jongen
- Stevige vloer nodig voor goede basweergave

Importeur Smart Audio heeft ook een HiFi.nl Special Page

MERK

EDITORS' CHOICE