ARTIKEL

De sluiter of `shutter` techniek

Bij de eerder genoemde technieken worden de beelden gelijktijdig getoond en door middel van filtering optisch gescheiden voor het linker en rechter oog. Bij de sluitertechniek worden de beelden na elkaar getoond. Dit wordt gerealiseerd door een bril met links en rechts LCD paneeltjes, die om beurten met een spanning donker kunnen worden gemaakt. Dit betekent dat er een batterij in de bril moet zitten en dat de bril precies op het juiste moment het ene of het andere oog moet afdekken. Hiervoor zijn er ontvangers in de bril ingebouwd, die synchroon lopen met het beeldbron.


Foto: stereogram Porsche

Een consequentie van het switchen van het ene naar het andere oog zal zijn, dat er ook een dubbel aantal beelden moet worden getoond, wat moet worden ondersteund door de televisie alsmede de bron, alsmede de HDMI verbinding: HDMI versie 1.4 verplicht, wat betekent dat de meeste consumentenapparatuur nog niet geschikt is voor deze technologie.

De `shutter` techniek werkt zeer goed, door weinig `overspraak` (een goede scheiding) tussen de twee ogen en geeft een rustig en onvermoeibaar plaatje. Nadeel is de extra technologie die in de hele keten moet zijn ingebouwd. Ook zijn de gebruikte brillen duurder dan de `passieve` gepolariseerde variant.

Golflengte multiplex-visualisatie

Deze techniek wordt door Dolby toegepast in hun Digital Cinema systeem. Het is gebaseerd op het opdelen van iedere primaire kleur in twee delen, die ieder een deel van het frequentiebereik van die primaire kleur op zich nemen. Dat leggen we even uit: iedere kleur heeft een golflengte, maar nooit slechts 1 golflengte; door gradaties in de kleur wordt van een `spectrum` gesproken, dat meerdere golflengtes bevat. Omdat bijvoorbeeld een bepaalde kleur groen meer geel of juist meer blauw kan bevatten en dan nog steeds `groen` wordt genoemd, kan men door de glazen van een brilletje een deel van dat spectrum te laten weergeven, onderscheid maken binnen die kleur en zo weer tot een 3D beeld komen. Dat gebeurt dan ook voor blauw en rood. Om deze techniek te laten werken, zijn speciale beeldweergevers nodig met een soort `kleurenwiel`, dat ook wordt gebruikt in 1-chip DLP projectoren. Deze kleurenwielen hebben echter 6 kleuren, voor ieder `oog` een setje van 3 primaire kleuren.


EDITORS' CHOICE