REVIEWVivid Audio

Schuiven met speakers

Naast de Vivid Giya G3 heeft Terrason Audio daarom een geïntegreerde cd-speler/DAC/voorversterker en een eindversterker van Chapter Audio bij zich. Twee apparaten die relatief bescheiden van afmetingen zijn (maar wel loodzwaar), een fraaie vormgeving hebben die zich naadloos in de meest uiteenlopende woonomgevingen laat integreren, en met één enkele afstandbediening alle (digitale) mogelijkheden die je je maar kunt wensen onder handbereik brengen.

Daarbij komen zegge en schrijve één interlink een een set luidsprekerkabels, beide van Transparent Audio. Dan volgt een ‘act’ met vijf rolmaten en plakband waarbij de posities van de luidsprekers ten opzichte van elkaar en de luisterstoel nauwkeurig worden vastgelegd en vervolgens met telkens vijf centimeter worden verschoven waarna weer wordt geluisterd aan de hand van dezelfde track. Het is schrikbarend om te horen hoeveel die paar centimeter verder naar voren of naar achteren uitmaakt in de muziekweergave: de verschillen zijn groter dan die je doorgaans tussen versterkers, cd-spelers of kabels waarneemt!

Deze fotoserie werd nadien gemaakt op een andere set, bij AudioXperience

En denk je wanneer in eerste instantie het geluidsbeeld onnauwkeuriger en ‘onechter’ wordt wanneer je de speakers vijf centimeter richting de muur schuift dat je ze dan in ieder geval niet nog verder naar achteren moet zetten – fout! Nog eens vijf centimeter verder bleek het ineens te ‘klikken’ tussen luidsprekers en ruimte. En wat schetst onze verbazing wanneer blijkt dat het nog eens vijf centimeter verder naar achteren nóg beter wordt…

Uiteindelijk werken we naar een bandbreedte van vijf centimeter toe waarbinnen één en ander optimaal lijkt te zijn. En gaan binnen die bandbreedte nog eens centimeter voor centimeter schuiven voor de ‘finishing touch’. De conclusie? We laten met zijn allen ontzettend veel geluidskwaliteit liggen door de luidsprekers ‘ongeveer’ goed neer te zetten en vervolgens met apparatuur, kabels, voetjes, spikes enzovoort aan de slag te gaan. De ‘aankoppeling’ van het afstraalgedrag van de luidspreker aan de karakteristieken van de ruimte luistert erg nauw en het optimaliseren ervan kan eigenlijk alleen op basis van ‘trial and error’ met een goed geschoold en ervaren paar oren gebeuren. Binnen een uur of twee staat de set te spelen, zo goed als dat het ooit gaat worden in mijn woonkamer.

En hoe goed is dat dan? Nou, eigenlijk alsof er helemaal geen luidsprekers staan! Als er één ding is dat de Giyas kenmerkt, is het een hoge mate van vrijheid van kleuring en dynamische compressie die normaliter vrijwel elke luidspreker als zodanig ‘verraadt’. Het gemak waarmee de luidsprekers de muziek ‘neerzetten’ in de ruimte doet denken aan bepaalde hoogrendement systemen, die echter zelden in de buurt komen van de bandbreedte en/of vrijheid van kleuring van de Vivids.


EDITORS' CHOICE