ARTIKELKharma

Privé discotheek


Redactie HiFi.nl | 30 augustus 2013 | Fotografie PHOTO40 | Kharma

Door al dat geouwehoer hebben we nog steeds niet echt kunnen luisteren, zegt hij. Nu is het dan echt luistertijd. We settelen ons op de rode luisterbank voor de installatie. De gordijnen gaan dicht. Dan is het ‘rustiger’. Niet lang daarna loeit de techno-trance van Extrawelt door de kamer, die spontaan verandert in een privé-discotheek. Hierna zorgt een live-cd van Fink, een favoriet van Peter Bats, voor een ultieme live-ervaring. Eric: “Het kenmerk van een goede set: ook als hij hard staat, kun je nog met elkaar praten.”
Eric legt nog een cd’tje op, van Trentemøller, dat Peter mee heeft gebracht. Maar niet voordat hij hem met een groene Edding-stift de randen van de cd heeft gekleurd. “Groen absorbeert de zijwaartse verstrooiing van het laserlicht. Hoorbaar beter.”

Extreme fine-tuner
Eric is een extreme fine-tuner. Bijna dagelijks is hij er mee bezig. Laatst weer, wilde hij meer koper in zijn powerblock, voor een nog meer afschermende werking. “Het komt voor dat ik tot zes uur ‘s ochtends met spikes onder de speakers loop te pielen, alles voor het ultieme geluid.” Of met de ‘Blotevogels’ die onder en tussen zijn versterkers/filterboxen voor een zesvoudige ontkoppeling zorgen, en die hij ook onder zijn powerblock heeft staan. “Spikes zijn nooit helemáál stil, je hoort altijd het begin en eind. De draadjes van de Blotevogels, die bewegen mee, zorgen voor een geheel, het geluid blijft vloeibaar.” Mensen onderschatten vaak hoe je iets moet neerzetten, zegt hij. Maar op een bepaald moment is het zelfs voor hem mooi geweest met dat fine-tunen. “Dan houdt het luisteren op en begint de emotionele beleving.”

‘Zijn vrouwelijke kant’, noemt Eric Staal zijn hifi-hobby. Maar wat vindt mevrouw Staal (Monica) eigenlijk van ‘s mans hobby. “Hobby? Zeg maar gerust obsessie”, lacht ze. “Af en toe draaft hij echt door, gaat het richting zieke geest. Wie bouwt er nu z’n huis om een stereo-installatie heen?”

Monica, toch ook gezegend met een goed gevoel voor muziek, hoort niet altijd het verschil als manlief weer 's een upgrade heeft gedaan met allerlei ‘minuscule draadjes’, maar geniet stiekem wel mee. Eric: “Ik had laatst voor 75 cent een elpee gekocht van Bettie Wright, omdat ik wist dat Monica daarvan houdt. Toen ze hem op mijn installatie hoorde, werd ze helemaal enthousiast. En ik vond die muziek plotseling ook leuk!”

Eric is soms net een klein kind, zegt Monica. “Als er iets nieuws is, wil hij het per se hebben.” Peter Bats van Kharma kan dat beamen. “We zijn bezig met verschillende nieuwe ontwikkelingen, bijvoorbeeld in de laagweergevers van de Exquisites. Kan hij niet op wachten, wil constant weten hoe ver we zijn. Als we klaar zijn, gaan zijn speakers meteen weer voor een upgrade naar Breda. Eric verdient ook gewoon nóg een stapje beter.”

MERK

EDITORS' CHOICE