ARTIKEL

Groter boeket zenders

Wat ons betreft de grootste verandering is dat er naast twee handen vol radiostations van de publieke omroep nu ook een écht brede keuze ontstaat uit bekende en minder bekende commerciële stations. Naast de bestaande landelijke zenders als pakweg Sky Radio en Q Music, komt er op DAB+ namelijk een hele serie namen bij die niét via FM te ontvangen zijn. Denk aan Classic FM en Arrow Classic Rock. Publieke omroep 4 op FM en 9 op DAB+.

Op het moment zijn het er alles bij elkaar al 26. Dat zal te zijner tijd nog flink toenemen, onder andere met regionale radiostations. De publieke omroep heeft namelijk nog ruimte zat voor meer zenders en extra 'content' als informatie en plaatjes.

Overigens staat bij de auteur een minder bekende zender van de landelijk omroep met stip genoteerd: Top 2000. Het hele jaar door en zonder hinderlijk geneuzel tussendoor. En binnenkort inderdaad ook mét albumcovers (als de database klaar is). Wat wil je meer?

Op naam
Afstellen doe je de digitale radio overigens gewoon op naam en niet langer op frequentie. Ben je on the move met een draagbare radio of autoradio, dan pakt die automatisch en naadloos een andere zendmast op zo gauw die kan bijdragen aan een beter signaal. Dat verklaart meteen waarom het cruciaal is dat de zogenaamde gebundelde multiplex van radio stations op de verschillende masten perfect synchroon loopt. Het is immers niet zo dat je (zoals bij FM) van de ene naar de andere frequentie hopt.

Een abonnement is voor DAB+ niet nodig, alleen een radio die de juiste ontvangsttechniek aan boord heeft. Als we het goed begrijpen draait het feitelijk gewoon om een extra chip. Plus eventueel wat opslaggeheugen. Uiteraard kan zo'n radio ook de 'ouderwetse' FM nog ontvangen.

Dat komt goed uit, want de nieuwe trend is net begonnen en er wordt duidelijk nog flink aan getimmerd. Soms rij je ergens in een 'wak'. Veel audiomerken kiezen er nu bewust voor om het binnen hun radiotoestel simpel te houden. Door bijvoorbeeld geen pauze- en opneemmogelijkheid te integreren. Dat zal in de komende tijd wellicht veranderen wanneer de consument meer kennis van de nieuwe ontwikkeling krijgt. Een radiootje met snufjes als – pakweg – een digitale programmagids is nooit weg, toch?

Tot slot het slechte nieuws. De voorlopers die al heel vroeg DAB luisterden (een paar duizend) zitten met de gebakken peren, want een oud type toestel kan geen chocola maken van de nieuwe MPEG4/AAC+ codering die achter dat DAB+ jasje schuilt...

Voor meer informatie over bijvoorbeeld het zenderaanbod: www.digitalradio.nl.


EDITORS' CHOICE