ARTIKEL

...en Muziek

Tijd voor een muziekfilm. Ik had me op alles voorbereid (dacht ik), maar ik moet toegeven dat ik toch een beetje verrast werd door Ruuds keuze voor de verfilming van de musical Phantom Of The Opera. Niet mijn smaak moet ik toegeven, maar het langzaamaan van zwart/wit naar kleur verlopende beeld en het donderende kerkorgel hebben me na vijf minuten volledig in hun greep. De kwaliteit van de weergave, zowel het geluid als het beeld, dragen absoluut bij aan de beleving die hier echt op hoog niveau ligt.


De zolder van Ruud ademt film

Hoewel Ruud voornamelijk filmliefhebber is laat hij ook nog wat fraaie muziek van DCC cassette horen. Klankmatig een prima medium dat het destijds vanwege tegenvallend  bedieningsgemak moest afleggen tegen het Minidisc systeem. Ik hoor een track die me echt in alles aan Queen doet denken, tot de zang aan toe, maar helaas kan Ruud me niet vertellen wie de uitvoerende is aangezien hij de tape ooit cadeau heeft gekregen zonder index van de opgenomen tracks. Ik zit wel met kippenvel op mijn armen te luisteren, dus dat gaat me weer heel wat tijd kosten om uit te zoeken welke band of zanger hier achter schuilgaat. Het geluid van de set is vol en gedetailleerd, met een fraai laag en een breed stereobeeld dat misschien net iets dieper had kunnen zijn, maar dat schrijf ik in eerste instantie toe aan de plaatsing van de luidsprekers onder een schuin dak, en het feit dat er een enorm plasmascherm tussenin staat.


De Denon is het kloppende hart van de installatie

Al met al moet ik Ruud feliciteren met zijn set. Hij is er in de loop der jaren met veel geduld en ervaring in geslaagd om een uitgebalanceerd geheel samen te stellen. Ik kan me de gelukzaligheid van de drie vrienden voorstellen als ze zich een paar keer per maand laten vergasten op een filmavondje bij hun kameraad met de thuisbioscoop. En daarbij wil ik nadrukkelijk meer de nadruk leggen op Bioscoop, ik zou willen dat ik zulke kwaliteit elke keer kreeg als ik naar de film ga.

Naschrift van de redactie: Zoals auteur Max Delissen al aangeeft in de inleiding van dit verhaal, is de rubriek `luisterbezoek` nieuw leven ingeblazen. HiFi.nl zou graag vaker op huisbezoek gaan bij lezers die ons graag hun hifi- of home cinema set willen laten zien en horen. Als u Max (of één van onze andere auteurs) een keer op de koffie wilt, kunt u mailen naar redactie@xingo.nl, onder vermelding van `Rubriek Luisterbezoek`.

EDITORS' CHOICE