ARTIKEL

Duitse trots


Redactie HiFi.nl | 11 juni 2011

Zoals gezegd geniet het Duitse merk vooral bij onze oosterburen nog een hoge mate van merkbesef en -loyaliteit, waardoor er nog altijd van alles om het design en de techniek van de Braun audioapparatuur te doen is. Zo was er onlangs een Braun evenement op het hoofdkantoor in Frankfurt en zijn er diverse internetfora te vinden die in het teken staan van de fabrikant, waar liefhebbers zoals Marius met enige regelmaat te vinden zijn. Met veel plezier kan hij dan ook uitweiden over een aantal vooraanstaande ontwerpen uit het rijke verleden van de fabrikant.

LV720 luidsprekers

Hij noemde eerder al de Braun Quadro installatie, waar de CSQ1020 voorversterker en de LV720 actieve speakers onderdeel van zijn. Ook de fameuze Braun TG1020 recorder behoort tot deze set. Op één van de Duitse discussiefora is zelfs een complete afdeling gewijd aan actieve speakers, waar de LV720 uiteraard ook de nodige aandacht krijgt. Andere systemen die hij een bijzonder warm hart toedraagt, zijn de Regie 510/520 receivers - "vooral de FM-ontvangst geldt als één van de best klinkende" - en de CE 1020 tuner, die op de vorige pagina al stond afgebeeld. "Na het horen van de Braun tuners luistert u nooit meer over de kabel.."

Er zijn nog diverse Duitse bedrijven te vinden, zoals de firma Gira/Revox in Keulen, waar men met producten van Braun nog altijd terecht kan. Het voormalige Braun service centrum repareert vrijwel alle modellen. Ook is er in Frankfurt, de thuishaven van het bedrijf, een voormalig productiemedewerker actief die alle speakers van de complete productielijn weet te repareren – alle benodigde apparatuur en onderdelen zijn bij hem nog te vinden.

Een interessante link tot slot is die naar de Braun 3D Design Gallery, waar de ontwerpen van onder andere Dieter Rams in 3D-computerbeelden worden weergegeven.

EDITORS' CHOICE