ARTIKEL

Muzikale ontspanning


Eric de Boer | 12 juli 2013
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 27 augustus 2011

En omdat Hifi.nl natuurlijk altijd geïnteresseerd is in de hard- en software van een artiest, kan ik het niet laten om te informeren naar de persoonlijke voorkeur in muzikale ontspanning voor Patricia en Martha. “Ik luister veel naar nieuwe eigentijdse muziek. Verder alle soorten klassieke muziek, jazz. Maar weer geen country en weinig popmuziek. Op dit moment zit Paul Desmond in mijn cd-speler. Geweldig! Als het gaat om apparatuur zul je misschien niet erg onder de indruk zijn. Ik heb een Bose cd-speler in mijn keuken en huiskamer en een oude, zelfs ‘vintage’ Technics radio/cd/casetteset in mijn studeer- en werkkamer, waar ik erg blij mee ben."

"Eigenlijk hou ik het meest van het uiterlijk van deze set maar hij doet het ook goed, hoor! In Chicago (Patricia en Martha hebben ook een buitenhuis waar ze veel tijd doorbrengen) staat er een goede platenspeler in de eetkamer, waar we tijdens het eten muziek beluisteren. Ik weet het merk niet uit mijn hoofd maar ik vond hem gewoon erg mooi toen ik hem jaren geleden kocht. Ik luister daar via ProAX speakers. Ik prefereer het geluid van vinyl maar CD’s kunnen ook prima zijn hoor. De kwaliteit van vele downloads ben ik niet erg blij mee, temeer er weinig tot geen extra informatie bij de muziek zit. Ik vind het heerlijk om op de bank te gaan liggen en naar muziek te luisteren terwijl ik erover kan lezen in de bijgeleverde hoes van een LP of het boekje van een CD.”

foto (c) Valerie Booth

Ook op non-musicaal gebied is deze artieste erg actief. Een tv heeft ze niet, maar lezen doet ze graag. Verder is haar voorliefde voor huisdieren groot, zelf bezit ze twee honden. Ook haar talenknobbel houdt ze graag bij en is fotografie één van haar hobby’s. Hoe ziet dan een perfecte dag voor haar en Martha eruit? “Een perfecte dag behelst in ieder geval zwemmen in het meer samen met vrienden die we daar ontmoeten. Al onze honden kunnen dan ook lekker van het water genieten. Maar dit zou natuurlijk pas na vijf uur ’s middags zijn, nadat we allebei hebben kunnen werken aan onze studies. Martha’s werk op de universiteit vraagt niet veel tijd, in elk geval niet fulltime. Ik schrijf en oefen nog overdag. Daarna maken we samen het avondeten met verse groenten uit onze eigen tuin, al dan niet met familie of vrienden die blijven eten… Helaas was de zomer dit jaar niet warm en lang genoeg voor dit soort fijne dagen…”

Ter afsluiting informeer ik of Patricia binnenkort Nederland weer zal gaan verblijden met een concert of bezoek. Haar antwoord luidt: “Ik denk dat we binnenkort wel weer die kant op zullen gaan, ja. We hebben al vaker in Nederland gespeeld, de laatste keer was in het Bimhuis. Ik ben enkele jaren geleden gestopt met zomer’s toeren dus zomerfestivals vallen automatisch af. Ik ben liever thuis, waar ik muziek kan schrijven, oefenen, in de tuin kan werken en samen kan zijn met vrienden, familie en niet te vergeten de honden. Mijn agent Reggie en ik proberen de zomerdrukte en –prijzen te vermijden en mijn optredens zoveel mogelijk in de lente en de herfst te plannen.”

En hiermee komt een fijn interview ten einde. Patricia is behalve die perfectionistische schrijver, componist, artiest, bandleider en docent ook een normale huiselijke vrouw die haar wel en wee deelt met vrienden op Facebook en ook gewoon haar oude tasjes verkoopt op e-Bay. Ze sluit dan ook af met een woord gericht aan haar Nederlandse fans: “Ik startte mijn internationale carrière in Nederland op het North Sea Jazz Festival, waar ik nog jarenlang heb gespeeld. Ik koester de herinneringen aan die tijd. Herinneringen aan het festival zelf, de promotors, de fans en niet te vergeten aan Den Haag, dat ik erg goed leerde kennen. Ik huurde altijd een fiets op het moment dat ik aankwam en gebruikte deze met veel plezier voor de tijd dat ik er verbleef!”

Foto (c) Jammi York

EDITORS' CHOICE