ARTIKELKharma

Kharma keynote by Charles van Oosterum

Werner Ero | 02 januari 2015 | Fotografie Werner Ero | Kharma
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 31 december 2014

Ondanks de grote gezelligheid en een bepaalde verbroedering die al snel onder de bezoekers plaatsvindt, is het hoogtepunt van de zaterdag toch voor mij de lezing van Kharma oprichter, directeur en eigenaar Charles van Oosterum. Zelf ken ik Charles al uit zijn O.L.S. zelfbouwperiode begin jaren tachtig en ben ik benieuwd wat hij ons allen te melden heeft. De presentatie vindt plaats in de grote luisterruimte en ruim voor tijd stroomt het vertrek vol met alle op dat moment in het pand aanwezige bezoekers. Wat eigenlijk de hele presentatie meteen al vanaf het begin typeert, is die heerlijke Nederlandse nuchterheid doorspekt met een gezonde dosis zelfspot en boordenvol kwinkslagen.

In plaats van een gortdroge speech heeft Charles samen met dochter en Kharma marketing manager Vivienne, een soort van avontuurlijke reis van het verleden tot de toekomst uitgezet. Eén en ander wordt visueel ondersteund door een goed opgebouwde Powerpoint presentatie die op laptop en een grote flatscreen draait. Allereerst zien we op enkele leuke oude foto’s uit de zeventiger jaren een toen nog zeer jonge Charles die zichtbaar geniet van zijn manshoge en volledig gevulde audiorack. Hieronder was zelfs een 2 x 400 watt receiver, die goede diensten bewees bij het draaien van muziek in de kroeg en het ontwikkelen van zijn eerste luidsprekermodellen.

Door al dat experimenteren en de steeds betere ontwerpen, ontstond er op een gegeven moment zoveel vraag dat Charles begin jaren tachtig besloot zijn eigen luidsprekeratelier genaamd O.L.S. te starten. O.L.S. staat voor ‘Oosterum Loudspeaker Systems’ en de allereerste complete serie droeg de naam Emotion. De eerste jaren ging het nog vooral om zelfbouwpakketten, maar gaandeweg kwam er steeds meer vraag naar speciale uitvoeringen en vooral volledig afgebouwde ‘kant en klaar’ weergevers. Uiteindelijk nam dit zulke vormen aan dat Charles besloot om het dan maar in eigen beheer te gaan doen en dus verdween de zelfbouw steeds meer op de achtergrond, tot het zelfs helemaal verdween. In die periode raakte O.L.S. ook betrokken bij de productie voor andere merken waaronder Sphinx en BNS. Doordat ontwerpen Charles zijn lust in zijn leven was, ontstonden er steeds meer en vaak ook mooiere modellen. De meest geslaagde ontwerpen kregen van hem de naam Kharma. Bewust met een ‘H’ ertussen geschreven zodat de naam gedeponeerd kon worden, bovendien ziet het er volgens hem beter uit en klinkt het ook beter.

De allereerste Kharma serie heette Ceramique en dat kwam voornamelijk door het gebruik van keramiek als conusmateriaal. Kharma was samen met het Duitse Backes & Muller, trouwens één van de allereerste luidsprekerfabrikanten ter wereld die keramische units seriematig in veel modellen doorvoerde. Een volgende noviteit werd doorgevoerd met de komst van de eerste Exquisite modellen, zoals de nog immer bestaande Classique. In plaats van een behuizing uit vlak plaatmateriaal te vervaardigen, verdeelde Charles de behuizing in laagjes of plakjes (Kharma patent) die inwendig een bewust verstrooiende en geoptimaliseerde vorm toebedeeld kregen. Hierdoor was er zowel minder demping nodig en doofde het geluid in de kast als het ware netjes uit. Met een betere en meer neutrale weergave tot gevolg.

In deze periode van expansie werd er ook steeds meer naar andere landen en andere werelddelen geëxporteerd en ontstond gaandeweg vraag naar steeds grotere en nog bijzonderdere modellen. Luidsprekers die niet alleen alsmaar grotere afmetingen kregen, maar waarvoor ook steeds kostbaardere materialen werden toegepast. Zo werd een Exquisite Grand door klantvraag voorbijgestreefd door de nog grotere Extreme Grand en ook die bleek uiteindelijk nog niet groot en bijzonder genoeg waardoor zelfs de nog exclusievere Extreme Grand Limited werd ontworpen. Let wel, we praten dan over een bedrag dat de € 400.000,- overstijgt! Wel trouwens per paar, maar dat spreekt voor zich.

Andere voorbeelden van maatwerk betreffen het Spyker automotive avontuur uit 2008. Hierbij was de eis van de klant luidsprekers en versterkers binnen 3 maanden tijd (!) speciaal voor dit doel te ontwikkelen en vervaardigen, om ze vervolgens naadloos in een Spyker C8 Aileron te integreren! Dit was absoluut gekkenwerk en legde natuurlijk een extreme druk op de organisatie. Maar het is ons uiteindelijk wel gelukt en we hebben er uiteindelijk ontzettend veel van geleerd. Ook de nautische branche hebben we verkend door een 4.1 audio systeem in een 10 meter lange luxe Centaurian motorsloep te verwerken. De moeilijkheidsgraad hier was dat het zeeklimaat weer heel andere eisen aan onze ontwerpen stelde. Als ik naar het heden en de toekomst kijk, ben ik momenteel vooral erg trots op de Editors Choice voor de Elegance S7-S van The Absolute Sound en de Innovation Award die de Elegance DB11-S op de CES heeft gekregen.

Als laatste wil ik nog graag ons nieuwe Butterfly satelliet subwoofer aanhalen. Niet alleen hebben wij hier met z’n allen keihard aan gewerkt, maar het is ook een compleet nieuwe richting en productgroep voor Kharma. Want niet alleen is de prijs lager (of minder hoog) dan u van ons gewend bent, maar ook gaat het hier om echte serieproductie met grote aantallen en een heel nieuwe manier (App) om het systeem te bedienen. Als laatste item wil ik u nog vertellen dat we halverwege 2014 van een klant opdracht hebben gekregen om een zelfs nog extremer systeem te ontwerpen dan wat wij tot op heden hebben vervaardigd.

Het gaat hier om het Kharma Enigma Veyron systeem wat het meest kostbare luidsprekersysteem ter wereld zal gaan worden wat nog bedoeld is voor een zeer grote huiskamer of luisterruimte. Het Enigma Veyron systeem zal naast twee grote hoofdluidsprekers die ieder zijn voorzien van een speciale Lotus vorm met daarin 8 diamant tweeters, ook bestaan uit 8 subwoofers, een bijbehorende voorversterker en een reeks mono eindversterkers. Alle kasten zullen uiteraard zijn vervaardigd van Kharma’s eigen KBPL (Kharma Bullit Proof Laminate) en de prijs voor dit totale systeem bedraagt € 1.300.000,-!

MERK

EDITORS' CHOICE