NIEUWS

De spiegelloze reflexcamera


Ulco Schuurmans | 06 mei 2015

Hoewel het qua werking niet om een reflexcamera met opklapbare spiegel gaat, biedt de spiegelloze reflexbody dezelfde mogelijkheden en kwaliteit als het hiervoor besproken cameratype. Het verschil zit hem vooral in de elektronische zoeker. Die kan nog niet helemaal tippen aan de kwaliteit van de optische verzoeken doch de verschillen zijn nog slechts klein. Met name de OLED-zoeker doet het prima.
De body van dit type camera is compacter en lichter dan bij de optische spiegelreflexmodellen. Er is eenzelfde variatie aan wisselobjectieven van het eigen en meestal ook vreemd kwaliteitsmerk.

Hybride camera’s
Een aantal videofilmende fotocamera’s heet in het jargon hybride. Dat is een camera die veel weg heeft van de spiegelloze reflex maar alleen een vast zoomobjectief heeft. Veelal gaat het hierbij om een superzoom met een bereik van 24/28 mm groothoek tot wel 800-1000 mm telebereik. Hoewel het superzoomobjectief natuurlijk een compromis is tussen bereik en kwaliteit presteert de hybride camera vaak lang niet slecht bij video. Verder lekker compact gebouwd, vriendelijk geprijsd en slimme automatiek. Een welkome reisgezel en familiecamera.Specificaties & extra mogelijkheden
Waar in ieder geval op te letten bij de aanschaf van een videofilmende digitale fotocamera? In de eerste instantie de grootte van de beeldschip. Een fotocamera bevat slechts één opnamechip. En die moet al het werk bij foto en video doen. Bij video nog eens extra in de afzonderlijke kleuren Rood, Groen en Blauw (RGB). Hoe groter de beeldchip in inches diagonaal en daarmee ook grotere lichtgevoelige eenheden (photosites) des te lichtsterker en minder ruis in het beeld. Het aantal pixels (eigenlijk de vertaling van het aantal photosites naar beeldpuntjes) is vanaf 12 Megapixels ruim voldoende. Dat is drie maal 4K voor video en voldoende voor een goede A3 fotoprint. Meer pixels mag op een 2/3 inch of grotere beeldsensor.
Een live view beeld op een uitklapbaar en roteerbaar voldoende groot LCD-scherm is een must voor video-opnamen. Elektronische zoekers worden steeds beter doch verslaan het optische type nog niet. Optische beeldstabilisatie voorkomt camerabewegingen. Een automatische intelligentie (AI) helpt bij de juiste belichting, contrast en kleurweergave. Het geluid wordt nogal eens op het aanschaflijstje vergeten. Zonder een 3.5 minijack-ingang kan er geen externe microfoon op de camera. Een ander punt vormt de zoomslag en de focussering van de objectieven. Kan je daar ook lekker mee videofilmen. Een aantal merken levert speciale filmzoomobjectieven voor digitale fotocamera’s. 3D kan mooi meegenomen zijn. Als laatste de prestaties bij weinig of juist teveel licht indien van toepassing.Beperkingen
Nog een aantal beperkingen. In welk beeldformaat en hoe lang achtereen neemt de camera op? Eenvoudiger digitale fotocamera’s komen niet boven de 1280 x 720 (P) uit. Gelukkig filmen steeds meer camera’s nu in HD AVCHD of GH.264-varianten. 1020 x 1080i of P. Let verder op Pal in 25 of 50 beelden per seconde en niet 30 of 60 fps naar Amerikaans model. UHD (4K) is bij de videofilmende fotocamera in opkomst.
De handligging van een digitale fotocamera voor videofilmen is niet iedereen zijn ding. Eerst uitproberen voor de aanschaf. Zo nodig extra hulpmiddelen er bij kopen.
Het volume van het geluid is in de meeste gevallen niet op de camera in te stellen. Daar komt echter verandering in. Anders een aparte interface tussen de camera en externe microfoon plaatsen. In het algemeen is het geluid met een externe microfoon doorsnee. Dat verandert behoorlijk als je een veldrecorder voor geluid inzet.Broodnodige accessoires
Voor goede geluidsopnamen is een externe microfoon gewoon onmisbaar. Net als bij de camcorder zijn er losse interfaceblokjes voor het aansluiten van XLR-microfoons of een lijn-in leverbaar. Daarop valt tevens het volume bij te regelen. De hanteerbaarheid van een videofilmende fotocamera valt aanmerkelijk te verbeteren met behulp van een handgreep, handstatief of rig en instel-hulpmiddelen. Er ontstaat weliswaar een stellage maar die geeft dan meteen ook het juiste cameragevoel voor video. Ook bij de videofilmende fotocamera heeft het opnemen vanaf statief altijd de voorkeur.
Een externe zoekerschacht voor het eigen LCD-scherm van de camera of een opsteekviewer zijn een heel gemak bij het beoordelen en instellen van het beeld. Rest nog een doeltreffende tas of koffer om de complete opnamekit in te herbergen.

EDITORS' CHOICE