REVIEWDALI

Eindeloos Luisteren

Max Delissen | 30 september 2015 | DALI

Niet te lastig beginnen, Pat Metheny met bariton-gitaar op het beeldschone album One Quiet Night. De muziek is niet alleen bijzonder prettig om naar te luisteren, maar er zit ook aardig wat ‘druk’ in de opname en er zijn veel kleine bijgeluidjes te horen van vingers die over snaren glijden. Bovendien bevat de registratie flink wat natuurlijke galm. Wat tot mijn grote vreugde onmiddellijk duidelijk werd is dat het ontwerpteam van DALI niet geprobeerd heeft om het allerlaatste restje resolutie uit de weergave te persen door het hoog wat te laten oplopen. De OPTICON 6 heeft, met zijn dubbele tweeter en zijn brandschone laagweergave, een waanzinnig gedetailleerd geluid, maar demonstreert daarbij een ingehouden voornaamheid die ik eigenlijk nog maar zelden ben tegengekomen bij een luidspreker in deze prijsklasse. Je mist echt helemaal niks in de muziek, het beeld is enorm breed en diep, maar er is absoluut geen enkel randje aan de weergave te ontdekken. Toen ik een slok van mijn koffie nam bleek die ijskoud te zijn geworden, ik had ruim drie kwartier ademloos zitten luisteren. Iets met vocalen dan. Ik kies Ray Lamontagne’s album Till The Sun Turns Black, en precies twee seconden nadat deze gevoelige bard met baard begint te zingen in het eerste nummer van het album (Be Here Now) staan alle haren op mijn armen recht overeind. Puur kippenvel!



Ik volsta hier even met te zeggen dat het vrij laat is geworden die avond. Het ene album na het andere passeerde de revue en op de één of andere manier kwam ik er maar niet aan toe om naar bed te gaan. Maar wacht even… Nu wordt het toch tijd om even een pauze in te lassen en wat duiding te geven over hoe ik verder ga beschrijven wat ik hier hoor. Want ik realiseer me dat ik zó enthousiast ben over de DALI OPTICON 6 dat enige nuance nodig is. Nee, het is niet de beste luidspreker die ik ooit gehoord heb, maar de match met mijn set in mijn niet al te grote woonkamer pakt toevallig wel heel erg goed uit. Alles naar zijn geld natuurlijk. Grotere en (aanzienlijk) kostbaardere systemen geven bijvoorbeeld dieper en strakker laag, een kleurrijker middengebied of nog wat meer verfijning in het hoog. Of meer dynamiek, groot of klein, en een ruimtelijke plaatsing die nog preciezer is. Maar dan heb je het over aspecten, over delen van het geheel. Maar als ik de OPTICON 6 op de keper beschouw kan ik er, voor de prijs van nog geen 850 euro per stuk, eigenlijk niks op aanmerken.



Wat ik er ook aan muziek op draaide, de DALI OPTICON 6 wist het op een voor mij zeer overtuigende manier weer te geven. Verregaand ongekleurd maar zeker niet kleurloos, snel, dynamisch en vooral muzikaal. Het luistert écht heel erg lekker, omdat deze luidspreker je de muziek met een bijna achteloos gemak lijkt aan te reiken. Een echte ‘torture test’ is de track Ghostt (opgepast: met twee t’s) op het album Ask The Dust van Lorn. Met dat ‘dust’ bedoelen ze waarschijnlijk het stof dat deze moddervette elektronische productie uit je plafond laat dwarrelen als je hem op hoog volume uit je luidsprekers laat pompen. Goeiedag zeg… hier neem ik mijn petje even diep af voor de OPTICON 6. Geen krimp. Echt, helemaal niks… Het laag dondert door de woonkamer en het blijft allemaal redelijk beheerst klinken. Pas als ik ruzie met de buren van twee deuren verder niet langer onwaarschijnlijk acht begint er een randje aan het geluid te komen dat duidt op het bereiken van de limiet van de belastbaarheid. Maar…don’t try this at home! Hier spelen ongetwijfeld de grote voedingsreserve en de voorbeeldige stabiliteit van de aangesloten versterker een rol. Laten we het er echter op houden dat je ook onder normalere luisteromstandigheden waarschijnlijk nooit de grenzen van deze luidspreker zult tegenkomen.



Conclusie
Het is leuk om als één van de eersten over een gloednieuwe luidspreker te mogen schrijven, en nog leuker als het over een luidspreker gaat waar je zoveel oprecht plezier aan beleeft tijdens de recensieperiode. Het is al weer even geleden dat ik het moment waarop een luidspreker na een recensie weer wordt opgehaald met frisse tegenzin tegemoet zie. Sinds vandaag, terwijl ik dit zit te schrijven, weet ik dat dat moment morgenvroeg gaat komen. En ondanks dat er straks weer een ander paar gave luidsprekers in mijn woonkamer zal staan weet ik nu al dat ik deze DALI’s stiekem toch ga missen. Sommige mensen vinden het de taak van een recensent om zo neutraal mogelijk verslag te doen, en daar hebben ze eigenlijk gelijk in. Maar dat gaat deze keer niet lukken ben ik bang. Ik durf zelfs een voorschot op mijn geloofwaardigheid te nemen door te zeggen dat ik de OPTICON 6 eigenlijk te goedkoop vind voor wat hij biedt. Zowel in technisch als klankmatig opzicht denk ik dat de concurrentie zich best eens achter het oor mag krabben. Dit is namelijk een geduchte kanshebber voor de niet-bestaande ‘Beste Luidspreker Onder De 1000 Euro Volgens Max’ Award. Mensen die roepen dat luidsprekertechnologie de afgelopen decennia niet significant is verbeterd weten niet waar ze over praten. Dit hoge niveau van weergave was amper tien jaar geleden nog ondenkbaar voor deze prijs. We hebben het hier wat mij betreft over high-end aspiraties voor een instapprijsje. En daar heb ik verder eigenlijk niets meer aan toe te voegen…

Prijs
DALI OPTICON 6 € 849,- per stuk
www.dali.nl

MERK

EDITORS' CHOICE