NIEUWS

Pagina 3

Ulco Schuurmans | 17 september 2016 | Fotografie Fabrikant

Tv en films

Het outdoor kijken van tv en videofilms is inmiddels heel gewoon geworden. Dit met name door de komst van smart-phones, tablets en compacte notebooks. En dan moet ook de tuin er aan geloven. Bij het buiten kijken van videobeeld krijg je te maken met:

• Ongestoorde verbindingen en bandbreedte. Ideaal is breedband kabel maar 3G/4G draadloos internet is eveneens goed mogelijk. Bij onvoldoende sterkte van het signaal een booster/versterker of extender voor WiFi internet inzetten.

• Welke provider voor draadloze tv overal. KPN, Ziggo Horizon TV, Netflix, Telfort etc. wie levert de meeste zenders overall in de juiste kwaliteit en om de gewenste zenders te kunnen bekijken?

• Door het invallend (buiten)licht is het beeld minder goed zichtbaar. Dat betekent in de schaduw gebruiken of adequaat afschermen.

• Koppeling aan een beter geluidssysteem dan de interne speakers van het videodevice. Bijvoorbeeld via een hoofdtelefoon of (draadloze) koppeling aan de tuinaudio.

Waterdichte tv’s kennen wij al van gebruik in de badkamer. Dat kan echter ook buiten. Dit zowel als een compleet ‘campingscherm’ als inbouw. Lekker tv kijken vanuit het zwembad of de Spa/Jaccuzi. Outdoor-tv’s zijn onder andere verkrijgbaar van de merken Aqualite, TechH2O, Sunbrite, Skyvue (NEXGEN en OBX), Seura, Splashvision en Aqua-tv.

Relatief nieuw is de outdoor homecinema. Kan zulks bij de commerciële openlucht bioscoop waarom dan niet ook in de eigen tuin? Schermen, projectoren, grote flatscreen en surround audio, het is gewoon verkrijgbaar. Indien niet echt waterdicht, stof- of weersbestendig dan valt dat door gepaste inbouw te realiseren. Gebruik voor de AV-aansluitingen bij voorkeur HDMI.

Waterpartijen en fonteinen

Water leeft, geeft sfeer en rust. Van oudsher rustte de Nederlander zijn of haar tuin uit met fonteinen, waterpartijen en vijvers. Het besturen van al dat watergekletter, nevel en het watermilieu komt meer en meer in handen van tuindomotica. Voor de hand liggen het besturen of aan/uitschakelen van fonteinen, vijverpompen en het zwembad. Maar ook het beheer van de het watermilieu, zuurgraad en reiniging gaan over naar smart sensoren, e-filters en onderhoudsprogramma’s. Allen makkelijk weer in te stellen met de smartphone, tablet of slim bedieningspaneeltje.

Bij de fonteinen is er veel keuze uit eenvoudige opzetjes zoals de op afstand of met een sensor bedienbare motor en sfeervolle (LED-)verlichting. Gewoon te koop bij het tuincentrum en bouwmarkt of zelfbouw met wat handige elektronica. Het spaart flink op water en stroom als fonteinen het alleen doen als er ook iemand naar kijkt. Dat starten kan automatisch met behulp van sensoren of een druk op de bijbehorende app-knop.

Fonteinpompen zijn er tegenwoordig ook op zonne-energie en drijvende vorm. Solar power is handig en besparend bij de kleinere fonteintypen. Drijvend is makkelijker bereikbaar en te onderhouden. Naast alleen de pomp zijn er ook complete makkelijk te onderhouden drijvende fonteinen/fonteinsproeiers. Voor rotspartijen met stromend water, waterspuwers en tuinwatervallen geldt hetzelfde als bij de fonteinen. Wie meer noten op de tuinzang heeft kan een imposant project laten realiseren dat in Versailles niet zou misstaan. Krachtige fonteinen, kletterende rotspartijen met bijpassende bassins en feeërieke LED-verlichting. Desgewenst ook met een kunstwerk erin.

Vijvers

Bij de tuinvijver gaat het om vijf zaken: de pomp(kracht), het watermilieu, de beluchting, de temperatuur en het schoonhouden. Investeer bij voorkeur in de wat krachtigere en meer solide pomp en goede vijverfilters. Besturing op afstand of met een sensor is een waar gemak. Sensoren met vijver-apps houden de waterkwaliteit in de gaten. Bij een achteruitgang komt er een seintje richting de tuinbeheerder of laat een distribiteur corrigerende agentia los.

Vijverstofzuigers zuigen de troep op. Ook het onderhoud, regelmatig schoonmaken en het vervangen van het vijverwater zijn in de slimme tuin eenvoudig voor te programmeren. Een ander ideetje is het plaatsen van een onderwatercamera in de vijver. Beveiliging tegen roofvogels (de hengelende Reigers) en onverlaten die dure vissen stelen kan via de geijkte bewegingssensoren, alarmsirenes, verlichting en signaaltje naar de smartphone.

Een aparte categorie vormt de vogelbadjes. Ook deze zijn automatisch te verversen en van stromend water te voorzien.

Zwembaden

Bij de slimme zwembaden in de tuin gaat het om de waterstand en verversing, het beheer van het watermilieu, zwembadreiniging, temperatuur en automatische afdekking. In geval van kleine kinderen of niet zo snuggere huisdieren tevens bewaking op wie er per ongeluk invalt. Er is inmiddels een interessant aanbod van gemonteerde en drijvende (bijvoorbeeld de Bluetooth pHin) zwembadsensoren voor het slimme zwembad gekoppeld aan het connected home.

Automatische gestuurde zwembadpompen, al of niet op zonne-energie, zijn normaal te koop. Waterzuivering met filters en toe te voegen agentia zijn eenvoudig slim te organiseren. Sensoren meten de waterkwaliteit en vertroebeling. Een app signaleert dat naar de gebruiker of geeft een corrigerende opdracht aan de doseringsinstallatie voor neutraliserende agentia en chloor. Idem bij het beheer van de watertemperatuur. De verwarming gaat steeds meer zuinig en duurzaam, bijvoorbeeld met zonne-energie.

Het reinigen van de zwembadwanden is een arbeidsintensief en vervelend klusje. Dat doe je tegenwoordig niet meer met een speciale zeemstok met een daaraan gekoppelde afzuiger. De zwembadrobot(stofzuiger) voert deze onderhoudsprocedure voorgeprogrammeerd en al of niet aangestuurd door het sensornetwerk uit. Kijk hiervoor eens bij de merken Dolphin, Zodiac, Intex, Vacurob, Smartkleen, Aquabot, Gre en Interline. Er zijn allerlei combinaties van borstels, poets- en afzuigsystemen. Het bij niet gebruik afdekken van het zwembad voorkomt verontreiniging en het afkoelen. Ook hier zwembad-domotica die dit per sensor of voorgeprogrammeerd aanstuurt.

Pool light en sound

Bij de verlichting is er onderscheid of het zwembad in het totale lichtconcept van de tuindomotica is opgenomen of dat het om in de swimming pool zelf geïntegreerde lighting gaat. Zie voor het eerste het hoofdstukje over verlichting. Speciale poollights, voor in de zwembadwanden tot onder water en rondom het zwembad zijn ruim verkrijgbaar. Vraag het aan de installateur. Aantrekkelijk geprijsde veelkleurige, en vaak ook van kleur veranderende, LED-lights zijn gewoon bij de bekende postorders te koop. Insteken of ophangen en ze doen het meteen. Let bij de Chinese import goed op de veiligheid in combinatie met water! Aardig zijn disco-achtige lampen van RGB-crystal, Quintezz Dream LED Ball, de Gadqy onderwater lichtshow, Ibiza LED Sphere. Tot het duurdere en betere genre behoren onder andere de merken Universal Pool (ColorLogic en CrystalLogic Spa), Astrolight, Jifft Niche, Game, Intex, Pentair, Terra (ook drijvende modellen), Smart Pool, Aqualuminator, Starlight. MagicStream, Azalp en Hayward.  Hiermee zijn ware kunststukjes van lichtdecoratie en ambiance bij zwembaden mogelijk.

Geluid bij het zwembad valt onder te verdelen in waterbestendige speakersets naast de pool en speciale onderwater luidsprekers. Die voor naast het zwembad zijn al besproken bij het hoofdstukje over tuinaudio. Wat betreft luidsprekers voor in het zwembad zelf is er keuze uit draadloze ronddobberende en vast gemonteerde (aan de badwand) modellen. Bekende merken in deze zijn Daytona, Basshead, Elima, Bose Poolside, AudioMarine, Aquasonic, en iSplash.

Verwennen en luxe

Jaccuzi’s (Spa’s) in de tuin zijn een hoofdstuk apart. Hiervoor bij voorkeur een deskundig installateur in de arm nemen. Meestal het gehele jaar door te gebruiken met extra cachet in de winter met sneeuw en zo. Je ziet regelmatig dat dit type wellnesspools deel uitmaakt van een totaalconcept voor relaxen en verzorging. Licht, geluid, audio en koppeling met de tuincinema of fitnessvoorzieningen zijn mogelijk.

Gadgets

Ales wat je in de tuin aan/uit kunt schakelen valt via slimme relais en sensoren aan de connected garden te koppelen. Dat biedt ruime perspectieven: Koelkastjes, terrasverwarmers, tuinspoor of bootjes voor het serveren van hapjes en drankjes, drones voor de tuininspectie (zie een eerder artikel in Home Emotion), rondrijdende (robot-)vegers, instelbare loungesets, vogelhuisjes, fakkels, dieren- of insecten-afschrikkers, onkruidbestrijding, windschermen en ventilatoren om maar eens een greep uit het assortiment te doen. Aan de lezer of zoiets verder nuttig is of niet.

Welkome uitbreiding

De connected garden is er voor alle seizoenen en vormt een logische en welkome uitbreiding op het smarthome. Van gewoon genieten in de buitenlucht, functioneel onderhoud en letterlijk groen (besparing op water en energie) tot fraaie decoratie en beveiliging zowel in een privé als meer zakelijke omgeving. Reden genoeg om de mogelijkheden van de eigen tuin eens slim onder de loep te nemen.


EDITORS' CHOICE