recensie van de Dali Ikon 2 en 6 S.E., waardoor de klant meer waar voor zijn geld krijgt. 

"/>
 

ARTIKEL

Tuning, retuning en het resultaat


Redactie HiFi.nl | 16 december 2011 | Fotografie PHOTO40 |

Het ontwerp van de originele FS-187 is simpel, elegant en tijdloos, terwijl ELAC alle technisch belangrijke eigenschappen die je van hun hoogwaardige luidsprekers mag verwachten in dit model realiseerde. Je vindt dan ook onder meer de wereldwijd gerenommeerde Jet III tweeter met neodymium magneet en bijzonder sterke drive in deze speaker, de bekende sandwichmembramen, dubbele basreflex buizen om windgeruis te minimaliseren, en een hoge kwaliteit bi-wiring terminal.

(PHOTO40)

De bijna één meter hoge, vijftien kilo zware luidsprekers zijn van zichzelf eigenlijk meer dan interessant genoeg voor de hifi-liefhebber. Maar waar het verhaal natuurlijk op afstevent, zijn de verbeteringen die HOBO en ELAC samen toch nog door hebben kunnen voeren om tot de Special Edition te komen. HOBO is aan de slag gegaan met een sample versie van het originele model, om vervolgens te luisteren, vergelijken, en nog eens luisteren, wat er richting het ontwerp van de nieuwe uitvoering aangepast kon worden.

Klikbaar voor groter formaat (PHOTO40)

Het resultaat
Het resultaat van de tuning: Het rendement werd aangepakt, en van zes naar vier ohm gebracht. Het scheidingsfilter is compleet opnieuw gebouwd, de interne bekabeling is vervangen door Monster Cable, en het nieuwe model wordt geleverd met metalen spikes met onderlegschijven en twee soorten grilles – één van stof en één van metaal. Het gelimiteerde model is fraai in een zwarte satijn lak uitgevoerd en is te herkennen aan het HOBO hifi Special Edition logo op de rand van de JET III tweeter. Op de luidsprekerterminal is een gegraveerd metalen plaatje aangebracht met daarop  het unieke nummer uit de gelimiteerde serie van de luidspreker.

Klikbaar voor groter formaat (PHOTO40)

De ELAC FS-187 – HOBO hifi Special Edition is nu te vinden in alle zeventien filialen van HOBO. In een strikt gelimiteerde oplage, voor een tijdelijke introductieprijs van €699,- per stuk. Op korte termijn zal er opnieuw een auteur van HiFi.nl met deze luidsprekers aan de slag gaan, maar voor nu zijn ze in alle HOBO’s te vinden – en te beluisteren.

Klikbaar voor groter formaat (PHOTO40)EDITORS' CHOICE