HI-VISIT

Pagina 3: Darius Audio en RitsArt


Werner Ero | 04 januari 2017 | Fotografie Werner Ero
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 23 december 2016

Darius Audio

De ruimdenkendheid van Marco om daadwerkelijk als een soort van audioleraar te functioneren kom ik ook weer tegen in een ander deel van het pand. Want meteen links bij binnenkomst kom ik in de grote ruimte van Darius Audio terecht. Net als Music2 is ook Darius Audio (met aan het roer Cliff Farhang) een high-end audio importeur. Maar dan wel één met een heel andere smaak en totaal andere producten dan Marco. Bij Cliff kom ik merken tegen zoals het uit de V.S. afkomstige Legacy Audio (luidsprekers) en Roque Audio (buizenversterkers). Terwijl de jonge Letse luidsprekerbouwer Audio Solutions goed naar de visuele genen van het merk Sonus Faber heeft gekeken (maar gehoormatig wezenlijk anders is).

Toch is ook meteen duidelijk wat hij in het pand doet. Want net als Marco en Cock, gelooft ook Cliff in eerlijk zaken doen en streven naar de best mogelijke kwaliteit. Naast een goede constructie met een bovengemiddeld hoge duurzaamheid, moet volgens hem ook de geluidsweergave zelf zoveel mogelijk raakvlakken met de werkelijkheid bezitten en vooral over een duidelijk eigen identiteit beschikken. Wat je bij zoÕn jonge onderneming niet direct zou verwachten is dat Cliff zoÕn beetje alle gevoerde modellen van de drie merken in zijn mooi ruime demoruimte speelklaar opgesteld heeft staan. Dus van de Studio HD monitor ( €2.300,- p.p.) tot de bijzonder indrukwekkende manshoge Aeris (€27.900,- p.p.) vloerstaander. Deze laatste is een ware Ôtour the forceÕ weergever met standaard actief laag, DSP ruimte inmeet mogelijkheden en een frequentiebereik wat recht binnen 2 dB van 18Hz tot 30 kHz loopt!

Net als Legacy Audio, zijn ook Roque Audio en Audio Solutions nog echte familiebedrijven. ÒIk houd heel erg van de eerlijkheid, kwaliteitsperceptie en de normen en waarden die dit soort bedrijven nog hanteren. Door de korte lijnen kun je daarbij heel gemakkelijk over alles praten en kom je gezamenlijk tot nog betere producten die individueel op de klant afgestemd kunnen worden. Voor mij is iedere klant nog altijd koning en om dat gevoel daadwerkelijk in de praktijk uit te kunnen dragen, verwacht ik deze denk- en werkwijze ook van de door mij gevoerde merken. Het zijn merken die op dit moment in Nederland nog geen grote bekendheid genieten, maar in het buitenland al vele jaren tot de topklasse behoren binnen de gevestigde orde."

RitsArt en luisteren

Na de boeiende gesprekken met Marco, Cock en Cliff, wordt het de hoogste tijd ook de rest van het pand te bezichtigen. Wat mij daarbij meteen opvalt, zijn de in bijna iedere ruimte aanwezige bijzondere schilderijen. "Ah," zegt Marco ineens. "Dat is de vierde en voorlopig laatste partij die dit pand bevolkt. Ritsert Vooijs is de eigenaar van de in het nabij gelegen Maassluis Gallery RitsArt en doordat wij zelf erg houden van de link tussen kunst en muziek, hebben we een afspraak met hem kunnen maken. Ritsert hangt hier schilderijen op van verschillende kunstenaars en wisselt deze om de zoveel tijd af. Hierdoor is ons pand continu sfeervol en mooi afwisselend aangekleed en worden geïnteresseerden in staat gesteld om contact op te nemen met Ritsert of met ons."

Terwijl de begane grond wordt gedeeld door het Old School Hifi Museum en Darius Audio, zijn op de eerste verdieping een kantine- met home cinemagedeelte, het kantoor van Marco en het atelier van Sonore Audio te vinden. Ten tijde van mijn bezoek werd aan de Sonore Audio ruimte nog hard gewerkt, maar blijkt de mooie kantoorruimte van Marco al wel helemaal gereed te zijn. Net als bij de benedenverdieping wordt ook deze ruimte weer gekenmerkt door een ronde glazen pui. Een gevel die buiten een mooie lichtinval ook opvallend veel goeds voor de akoestiek blijkt te doen. Want ondanks dat de ruimte van Marco niet eens zo vol staat, is de weergave van de opgestelde Blumenhofer FS-3 luidsprekers, Octave V110SE ge•ntegreerde buizenversterker, Dr. Feickert Blackbird platenspeler met Jelco 750 arm en Hanna SL MC element en afsluitend een Restek Epos+ CD speler, werkelijk spot on. Hoewel deze opstelling eigenlijk alleen voor Marco's eigen plezier tijdens het werk bedoeld is, is de weergave toch van hoog niveau. Ik noteer een zeer open, snelle, strakke, ongekleurde en ruimtelijke weergave die tegelijkertijd ook heel muzikaal, betrokken, melodieus en boeiend is.

Uiteraard is afsluitend ook naar de imposante Kenrick Sound luidsprekers geluisterd. Want zonder die zware jongens een keer te beluisteren zou mijn bezoek niet compleet zijn. Ik weet niet wat u als klankmatige voorstelling heeft bij een volledig gerenoveerde JBL studiomonitorluidspreker van het formaat van een kleine linnenkast, maar ik verwachtte gezien de afmetingen toch een min of meer pompeus, krachtig en enigszins aan de kast vastgekleefd geluid. Maar niets bleek minder waar. Want deze zwaargewichten bleken veel meer bijna traagheidsloze, verregaand neutrale en vooral zeer snelle weergevers te zijn! Het is een bizarre gewaarwording als je een weergave ervaart die qua accuratesse veel dichter bij een elektrostaat of magnetostaat komt dan een zeer massief aandoend conusontwerp. Natuurlijk dragen de bliksemsnel en accuraat reagerende Sonore versterkers hier flink hun steentje aan bij, maar het leerde wel weer duidelijk dat zelfs onbewuste vooroordelen vaak behoorlijk misplaatst kunnen zijn.

De prijs van deze Kenrick Sound exemplaren blijkt met een dikke 25.000 euro per paar wel even slikken. Maar gezien de hoogwaardige afwerking en vooral de opvallend verfijnde en moeiteloze grootse natuurlijke klank, is het beslist niet overvraagd. Integendeel zelfs, want afgezien van een WAF (Wife Acceptance Factor) van nul bezit het paar wel een weergavekwaliteit die veel moderne top high-end luidsprekers peentjes zal laten zweten! Want deze JBL's - eh Kenrick Sound - weergevers bieden namelijk wel de vaak zo gezochte grandeur en die typische bezieling en speelvreugde die bij luidsprekers in de vorige eeuw nog zo gewoon waren en je tegenwoordig helaas nog maar nauwelijks kunt vinden. Dat, gecombineerd met een moderne neutraliteit, een hoog natuurlijk oplossend vermogen en vooral een extreme moeiteloosheid, zorgt voor een bijna onweerstaanbaar totaalgeheel voor de muziekliefhebber die van werkelijk realisme houd. Het mooie daarbij is dat Marco tenslotte vergevorderde plannen heeft deze zeer bijzondere luidsprekers aan zijn productportfolio te voegen. Dat belooft wat voor de nabije toekomst!

Conclusie

Echt serieuze importeurs met nog hart voor de muziek, hun klanten en de door hen gevoerde merken zijn er gelukkig nog wel meer in ons land. Maar de combinatie met een heus museum, originele nieuwe producten, een prettige dosis kunst en natuurlijk de analoge specialisatie, maakt Music2 wel tot een uniek bedrijf. Een onderneming waar het niet alleen prettig toeven en zakendoen is, maar waar het kennis- en serviceniveau ook nog de prettige 'klant is koning' insteek van de vorige eeuw bezit. In een tijd waar oppervlakkigheid, inferieure kwaliteit en een laag service- en kennisniveau inmiddels te vaak hoogtij lijken te vieren, zijn Music2, Sonore Audio en Darius Audio bijna de spreekwoordelijke rots in de muzikale branding geworden. Natuurlijk zijn er meer goede importeurs met mooie (bij hun eigen filosofie passende) merken en natuurlijk zijn er wel meer wegen die naar Rome leiden. Maar zoveel muzikaal plezier, passie, analoge topproducten en kennis onder één dak verenigd, is zelfs onder liefhebbers behoorlijk uniek.

EDITORS' CHOICE

 • Review
  Review Elac EA101EQ-G `Elements` versterker
  Review
  lees meer »
 • Achtergrond
  Achtergrond: Amerikaanse Polk Audio wil Europa in
  Achtergrond
  lees meer »
 • Review
  Review: Pro-Ject Pre Box S2 - compacte klasse
  Review
  lees meer »