ARTIKEL

6. Weg is de hoofdtelefoonpoort

Jamie Biesemans | 08 januari 2017 | Fotografie Fabrikant
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 27 december 2016

De lancering van de iPhone 7 zorgde voor veel ophef. Niet omdat de smartphone nu echt anders was, want dit jaar is de nieuwe iPhone vooral een opfrisbeurt van de iPhone 6S. Wél omdat Apple besloot de hoofdtelefoonuitgang te elimineren. Wie naar muziek wil luisteren, moet dat maar draadloos doen of via de Lightning-poort. Dat laatste lijkt gek, zeker voor iPhone-gebruikers die de smalle poort enkel kennen van het moment dat ze de laadkabel insteken. Maar via de Lightning-poort kan er ook geluid worden uitgelezen, zowel digitaal als analoog. Een klassieke hoofdtelefoon gebruiken kan dus, met gebruik van een meegeleverde adaptertje. Er zijn echter ook hoofdtelefoons die je ook digitaal kunt aansluiten met een Lightning-kabel, onder meer van Audeze (foto onder), Philips en Libratone. Het meest omslachtige is een mobiele DAC aansluiten via Lightning. Dat kan met een heel aantal modellen, levert een knap resultaat maar stuwt zowel het gewicht als het totale prijskaartje van je persoonlijke audio aardig naar boven.

7. Aparte in-ears

Sommige hifi-liefhebbers zweren bij in-ears, omdat zo de invloed van de oorschelpen en pasvorm van oorkussens verwijderd wordt. De echte high-end speelt zich doorgaans af bij IEM’s die op maat worden gemaakt. Wie toch confectie wil kopen, kreeg in 2016 twee bijzondere keuzes: de RHA CL1 (een gebalanceerde in-ears met ceramische driverbehuizingen) en de Audeze iSine 10/20, ’s werelds eerste planar-magnetic in-ears. Het is gewoon verbluffend dat de Amerikanen er in geslaagd zijn om de doorgaans omvangrijke driver-technologie in kleine in-ears te krijgen. Nu ja, klein is relatief: de iSines geven de indruk dat je een kleine Tie-Fighter in de oor hebt steken (foto onder). 

8. Beter en betaalbaar

Toppers als de Focal Utopia en Audeze LCD-4 zijn allemaal mooi en wel, maar moet je nu echt gigantisch veel geld uitgeven om veel beter te luisteren via een koptelefoon? Niet per se. In het segment 500 tot 1.000 euro zijn in 2016 meerdere uitstekende koptelefoons gelanceerd. Combineer ze met een goede DAC/versterker en je zit al heel dicht bij perfectie. We vermeldden al de Elear van Focal, maar laten we vooral de AudioQuest NightOwl (gesloten model) en de NightHawk Carbon (zelfde techniek als de eerste NightHawk, maar met een donkere finish) niet vergeten. Liefhebbers van Bowers & Wilkins – en dat zijn een heleboel mensen – kunnen ook gaan voor de P9 Signature (foto onder), een premiumhoofdtelefoon die ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van het Britse merk werd uitgebracht, en die zelfs een kritische muzikant en componist als Thurston Moore van Sonic Youth wisten te overtuigen...

Dit is een van de achtergronddossiers uit het Grote AV-Jaarboek 2016-2017.


EDITORS' CHOICE