Electrocompaniet ECI 6DX: conclusie

René van Es | 15 juli 2017 | Fotografie Redactie Hifi.nl | Electrocompaniet
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 26 april 2017

Noorse jazz van het Tingvall Trio speelt met een gemak waarin opnieuw de kracht van de versterker in te herkennen is. Mijn Harbeth luidsprekers hebben een gering rendement dus de ECI 6DX moet er flink aan trekken voor een hoog geluidniveau maar geeft geen krimp. Juist een hoogwaardige opname als Beat, met daarin een flinke dynamiek kan een beperking aan het licht brengen, niet met deze versterker die van hoog tot laag nergens vast gaat lopen. Bekkens hebben een mooie, langzaam uitstervende klank, eigenlijk is het hele spectrum van het slagwerk prachtig aanwezig en in de ruimte neergezet.

Bas vormt de drager voor de piano en ook die zit zelf vol met details. De piano heeft een mooie natuurlijke klank en het formaat van de piano komt overeen met de realiteit. Het trio zet op ‘Spksteg’ (geen spelfout) een portie energie in de kamer waar menigeen een puntje aan kan zuigen. Energie die op een minder systeem al snel tot irritatie zal leiden, niet met de Electrocompaniet, die fungeert als doorgeefluik zonder toe te voegen of weg te halen. Van een trio naar een band en in dit geval die van Dick Hyman ‘From the age of swing’. Een mooie high resolution opname van Reference Recordings waarop de akoestiek van de opnameruimte heel mooi is weergegeven en daarmee een enorm ruimtelijk beeld schept. Oude sferen herleven met de blazerssectie, het sterk aanwezige slagwerk, de geplukte bas en de snel gespeelde piano.

Electrocompaniet ECI 6DX: loepzuiver

Gevonden in Frankrijk is het jonge viool talent Camille Berthollet. Zij heeft een cd gemaakt met zowel klassiek als andere muziek, soms speciaal omgezet naar viool. Haar ‘Prodigies’ begint met een snel werk van Vivaldi waarin meteen haar gedrevenheid en jeugd te herkennen is. Loepzuiver gespeeld door haar en het grote orkest dat achter haar zit. Weer laat de Electrocompaniet mij genieten van de ruimtelijkheid die ervoor zorgt dat op de juiste afstand van de luisteraar een compleet beeld wordt herschapen.

Eén van die eigenschappen waarin deze versterker/DAC/streamer hoog scoort. Tonaal is er niets mis met de weergave, die zuiver, snel en puntig is, een terugkerend gevoel van wat de Engelsen aanduiden als PRaT (Pace, Rhythm and Timing) is er ook met klassieke muziek en blijft niet beperkt tot pop of jazz. Een heel belangrijke eigenschap wederom die zorgt voor betrokkenheid bij de muziek en die de aandacht vast blijft houden bij het spel van de musici. Tel daarbij op dat de lage tonen van de bassen en de cello’s recht overeind blijven staan en mooi gedetailleerd worden en u begrijpt als lezer dat ik hier blij van kan worden. Op de ECI 6DX valt als versterker weinig tot niets aan te merken, op de ingebouwde DAC evenmin en de kwaliteit van de streamer is ook dik in orde. Zodat ik zorgeloos wekenlang heb kunnen genieten van een meer dan uitstekende weergave die recht doet een de prijs van dit geïntegreerde apparaat, dat werkt als een compleet muziekcenter als het is aangesloten op een netwerk of digitale en zelfs analoge bron.

Conclusie

Dat Electrocompaniet versterkers kan bouwen weten we al heel lang. Er bestaat zelfs een fanclub van Electrocompaniet liefhebbers die fanatiek het merk volgen. Het merk is tegenwoordig eigendom van een holding waarbinnen een Noors professioneel elektronicabedrijf zit van 200 man, alsmede een softwarebedrijf gevestigd in Silicon Valley. Daarmee is productie, kwaliteit en software ontwikkeling gegarandeerd.

Electrocompaniet is zeker geen ondergeschoven kind in dit drietal getuige de ontwikkelingen op gebied van streamen van beeld en geluid in een multiroom opstelling. Tegelijk zijn de oude technieken van Electrocompaniet niet opzij geschoven en maken ze nog steeds de traditionele versterkers op basis van ontwerpen van Dr. Matti Otala, de man die Transient Intermodulation Distortion in versterkers ontdekte en daarvoor met een oplossing kwam.

De ECI 6DX laat zich naadloos integreren in de EC Living formule van Electrocompaniet maar gaat in weergave kwaliteit een paar stappen verder dan de rest van de EC Living lijn. Wat ook terug te vinden is in afmeting, gewicht en prijs van het apparaat. Die integratie maakt het wel mogelijk om muziek te verdelen over meerdere ruimtes zonder daar ook te hoeven investeren in kostbare versterkers en omgekeerd profiteert de ‘klassieke’ apparatuur van de streaming mogelijkheden. Muziek op een NAS of via online diensten door het gehele pand weergeven kan gewoon. Even terug naar de ECI 6DX zelf.

Ik heb al eerder aangegeven dat de techniek en geluidkwaliteit prima in orde is. De tot nu toe enige beperking is de door Electrocompaniet in eigen huis ontwikkelde en geschreven App waarmee diensten of muziek worden gekozen. Die is nog niet compleet en maakt zoeken in een grote muziekcollectie niet echt gemakkelijk, maar daar kun je omheen met Apps van derden. Electrocompaniet geeft aan zelf hard aan het werk te zijn om de mogelijkheden te verbeteren en uit te breiden. Als u nog even kunt leven met dat gegeven dan staat de ECI 6DX vast en zeker op uw verlanglijst, omdat hij in staat is muziek tot leven te brengen op een manier zoals vaak alleen een versterker van traditionele opzet dat kan.

Met daarbij een digitaal naar analoog converter ingebouwd die het gemakkelijk op kan nemen tegen losse DAC’s en daaraan voegt Electrocompaniet een streamer kaart toe. Mocht die laatste niet nodig zijn omdat u zelf al over een streamer of muziekserver beschikt, dan heeft Electrocompaniet ook de ECI 6D versterker/DAC beschikbaar waar altijd nog een 6DX streamer versie van kan worden gemaakt in het geval u wilt overstappen naar EC Living. Bedenk gemak dient de mens en een compleet apparaat werkt wel erg lekker. De keuze is aan u.

Prijs: 5.999 euro.

MERK

EDITORS' CHOICE